H. M. Vujičić
NIJE BILO GENOCIDA: Gideon Grajf

Izveštaj međunarodnih eksperata o Srebrenici koji je predstavljen krajem prošle godine neće se menjati, a posebno ne u delu u kome se osporava tvrdnja da je tamo jula 1995. godine počinjen genocid.

Ovo je nedvosmileno poručeno u saopštenju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.
Saopštenje je usledilo nakon što je izraelski list “Harec” prošle nedelje objavio da je predsednik ove komisije Gideon Grajf, navodno izjavio da će revidirati izveštaj o događajima u Srebrenici.

Članovi komisije su, u zajedničkom saopštenju, istakli da je to izmišljena izjava, a da su eksperti do zaključaka u izveštaju došli nakon godinu i po mukotrpnog rada, te da je zaključak o tome da u Srebrenici nije bilo genocida jednoglasno prihvaćen od svih članova.

– Predsednik komisije Gideon Grajf nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano. Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću – navodi se u saopštenju.

Sagovornici “Vesti” ocenjuju da je u pitanju “napad na istinu”.

Božica Živković Rajilić, predsednica Udruženja žena žrtava rata RS, kaže da je cilj da se nametnuta laž po svaku cenu održi kao jedina istina.

– Međunarodni eksperti, svetski priznati naučnici su napravili sveobuhvatnu ekspertizu zasnovanu na dokazima i činjenicama u kojoj je nedvosmileno utvrđena istina da u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida. To je istina koja smeta i Bošnjacima, ali i delu međunarodne zajednice koji su od početka učestvovali u tom monstruoznom projektu – ističe Živković Rajilić.

Prema njenim rečima, Bošnjaci po svaku cenu žele da sačuvaju lažni mit o Srebrenici zato što preko te laži ne samo što dobijaju stranu pomoć već i grade svoju politiku čiji je krajnji cilj “uvođenje šerijatske države”.

– Krajnji cilj te politike jeste Bosna bez Srba, na ovaj ili onaj način – tvrdi predsednica Udruženja žena žrtava rata RS.

I Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, kaže da je u pozadini svega “napad na istinu”, ali i “napad na Republiku Srpsku”.

– Želja Bošnjaka iz Sarajeva kao i lokalnih političara iz Podrinja jeste da se što bolje pozicioniraju pred izbore koji su ove godine. Najbolja promocija tih političara je što jači udar na RS, zapravo na sve što je srpsko. Očigledno je da se polako, ali sigurno razbija mit o Srebrenici kao stradalničkom mestu Bošnjaka, pa su otuda odmah krenuli i napadi na Grajfa i komisiju jer izveštaj koji je urađen se polako širi svetom, istina izlazi na videlo, a to ne odgovara Bošnjacima koji su navikli na žalopojke preko kojih dobijaju ogromna finansijska sredstva od islamskog sveta. Ukoliko dođe do istine, mnogi će ostati bez lagodnog života jer kao lešinari žive već 20 godina – kaže Kojić.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva je i relativizacija izveštaja komisije.

Jedan od decidnih zaključaka komisije jeste da je u Podrinju počinjen genocid, ali nad Srbima i to od strane pripadnika Armije BiH. Umesto da su barem ove godine pokušali da se priključe u tužnom obeležavanju masakra koji je nad Srbima učinjen od Kravice do Skelana, Bošnjaci ovakvim “spinovima” pokušavaju da i te nepobitne činjenice relativizuju – ističe Kojić.

HOĆE BOSNU BEZ SRBA: Božica Živković Rajilić

Optužbe i klevete

Reč je o kampanji koja je, kako je saopšteno, usmerena na ličnost predsednika ove komisije Gideona Grajfa.

– Pojedinci su Grajfa već nazvali negatorom genocida. Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta – navodi se u saopštenju komisije.

Poštovanje prema žrtvama

Komisija je navela da je izveštaj bio rezultat njihove “lojalnosti prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja”.

– Što se tiče optužbe za poricanje genocida, komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama jer se ne bi usudila da pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije – naveli su iz komisije i poručili da se termin “genocid” nikada ne sme obesmisliti i banalizovati.