Lična arhiva
Radili sa zadovoljstvom: Mićo Vukić, Dejan Stefanović, Pero Stevanović, Zdravko Mišanović, paroh Knežević i Luka Šubarić

Srpska pravoslavna crkvena opština u kantonu Tićino, Humanitarna organizacija “Nemanjići” iz Belincone i organizacija Grupa za podršku selu Bare Miće Vukića iz Kjasa organizovali su akciju prikupljanja i donacije specijalnih bolničkih kreveta zdravstvenim centrima u Srbiji i Republici Srpskoj. Pomoć koja je već stigla u Gradišku, Doboj, Bijeljinu, Kragujevac, Užice i Prijedor vredna je više od milion evra.

– Zahvaljujući odličnoj saradnji koju imamo sa regionalnim zdravstvenim centrima u Tićinu i divnim vezama koje naš narod ima ovde sa predstavnicima bolnica, dobili smo besplatno izuzetno vredne i kvalitetne bolničke krevete. Reč je o krevetima marki hilrom i linet eleganc, njih su donirali regionalni zdravstveni centri Tićina, a mi smo ih prosledili bolnicama u Republici Srpskoj i Srbiji – kaže za “Vesti” nadležni paroh jerej Marko Knežević.

Prema njegovim rečima, u 12 punih šlepera našlo se oko 400 kreveta, u vrednosti većoj od milion evra. Kreveti su stigli u centre u Gradiški, Doboju, Bijeljini, Kragujevcu, Užicu i Prijedoru.

Obradovala ih donacija: Kreveti stigli u bolnicu u Užicu

Mićo Vukić, istaknuti član srpske zajednice iz Kjasa i predstavnik organizacije Grupa za podršku selu Bare, ističe da su i ranije pomagali bolnice i da su njihove donacije pre ove najnovije stizale u Loznicu, Kragujevac, Onkologiju u Beogradu, Kraljevo, Šabac, Banju Koviljaču, Zvornik, Bijeljinu, Modriču…

Dobijeni besplatno: Kreveti su vrlo kvalitetni

– Živim i radim u Švajcarskoj od 1990. godine, a 2012. smo osnovali humanitarnu organizaciju Grupa za podršku sela Bare. U početku smo se bavili samo pomaganjem našem selu, a zatim to proširili na pomaganje bolnicama u Srbiji i u Republici Srpskoj. To smo i ranije kao i sada činili u saradnji sa bolnicama u kantonu Tićino – kaže Vukić, koji je rodom iz sela Bare na obroncima Majevice.

Akcija organizovana i u Lokarnu: Veroljub Jovanović i Nikola Mićić

On naglašava da su sve radili zajednički, a posebno ističe da je jerej Knežević, osim organizaciono, u svemu učestvovao obavljajući i najteže fizičke poslove.

Paroh Knežević s druge strane navodi da ovako velika i ozbiljna akcija ne bi bila moguća da se nije uključio veliki broj naših ljudi koji žive i rade u Tićinu.

– Kao sveštenik osetio sam potrebu da direktno učestvujem u akciji, zajedno sa Milenkom Spasojevićem, predsednikom Crkvene opštine i članovima Upravnog odbora. Svima sam izuzetno zahvalan i Bogu blagodaran što imamo tako divne ljude koji su spremni da se žrtvuju i rade, i nesebično odvoje svoje slobodno vreme kojeg imaju malo da bi sve odradili. Sve je sprovedeno u vreme kada su na snazi bile određene mere zbog korona virusa. Tako su svi učesnici akcije koja se odvijala radnim danima morali da uzmu slobodan dan na poslu i da se izlože izvesnom riziku u vreme pandemije. Zato imam samo reči hvale za sve divne ljude koji su sve prepreke preskočili i odradili ovako veliki posao – ističe jerej Knežević.

Uz jedan od 12 šlepera: Jerej Knežević, Mišo Vukić i Zoran Svraka

Na jesen nastavak akcije

– Prvi deo akcije je završen. Nama je u planu da je s jeseni završimo tako što bi trebalo od regionalnog zdravstvenog centra u Tićinu da dobijemo još 200 kreveta i da ih pošaljemo u neke druge bolničke centre. Ovo je jedna od naših humanitarnih aktivnosti, a u saradnji sa ostalim udruženjima i pojedincima koji rade i borave u Tićinu organizovaćemo i nove. Želimo da ovakve stvari postanu praksa, da mi iz dijaspore, u što većoj meri i što više možemo pomognemo naš narod u otadžbini. “Vestima” zahvaljujemo što ste prepoznali ovu našu akciju i bili spremni da o njoj pišete. Želimo vašoj redakciji blagosloven i plodotvoran rad, a sve vaše čitaoce pozdravljamo i za njih molimo Božji blagoslov – završava nadležni paroh jerej Marko Knežević.

Već u upotrebi

Prema rečima direktora zdravstvenih ustanova u koje je donacija poslata, ovo su možda i najkvalitetniji kreveti koje oni sada imaju. Odmah su ih upotrebili delom za kovid bolnice, a delom za intenzivnu negu, tamo gde su najozbiljniji pacijenti i tamo gde su im ti najkvalitetniji kreveti najpotrebniji. Dogovoreno je da se organizuje direktan susret lekara i rukovodioca bolničkih centara iz Srbije i Republike Srpske s kolegama iz Tićina čim se situacija s pandemijom virusa korona smiri.

Večera za predstavnike bolnica

Uručene zahvalnice

Mićo Vukić je organizovao večeru povodom završetka prvog dela akcije, a tom prilikom su Milenko Spasojević i jerej Knežević u ime crkvene opštine uručili prigodne zahvalnice i poklone predstavnicima bolnica iz Lokarna, Lugana (dve) i Mendrizija. Poklone su uručili i Zoran Svraka, sekretar HO “Nemanjići” i Zdravko Mišanović, predsednik Crkvene opštine u Milanu .Pored predstavnika Regionalnog zdravstvenog centra prijemu su prisustvovali i Bruno Ariđoni, gradonačelnik Kjasa (Ćiašo) i drugi predstavnici zajednice kantona Tićino.