Tanjug
Rekordan broj pregleda: Lekari mole za razumevanje

Zastrašujuće cifre o broju zaraženih i preminulih od korone obeležiće i narednih desetak dana, jer je očigledno da se epidemija ne stišava, o čemu svedoči sve jači pritisak na kovid- ambulante i bolnice, koje su već prepune. Dok struka strepi da će crni rekordi biti obarani i u periodu pred nama, a direktor Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša ukazuje da je naša zemlja po poslednjoj listi prva u svetu po broju zaraženih na 100.000 stanovnika, lekari i zdravstveni radnici mole građane za razumevanje i pozivaju ih na maksimalnu disciplinu. Kako bi se pritisak na zdarvstveni sistem koliko-toliko rasteretio, članovi Kriznog štaba posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-blnica saopštili su da na snagu stupa novo pravilo.

– Svi sa simptomima prvo moraju da se jave u najbližu kovid-ambulantu na test i analize, pa se tek onda i isključivo sa dobijenim uputom šalju u određeni trijažni centar – rekao je doktor Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike. U toj bolnici su probijeni svi rekordi, jer je za 24 sata obavljeno više od 400 pregleda.

– Kapaciteti su nam puni, na odeljenjima u intenzivnoj nezi imamo više bolesnika nego što je predviđeno, pa smo uveli i pomoćne ležajeve – otkrila je zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević, koja je apelovala na sve građane da izbegavaju sve moguće kontakte i da se svi strpimo dok se situacija ne smiri.

Kapaciteti du dovedeni do maksimuma i u KBC “Zvezdara”, gde je hospitalizovano više od 400 pacijenata.

U četvrtak smo imali 38 prijema, a 37 pacijenata smo otpustili. Dominira teška klinička slika, što se vidi i kolika je potrošnja kiseonika na dnevnom nivou. Reč je o količini od oko sedam tona, što je dovoljno za pola godine u nekovid režimu – rekao je direktor bolnice Petar Svorcan.

Slična situacija je i u Kliničkom centru Vojvodine, gde je na lečenju od korona virusa više od 350 pacijenata.

– Imamo 23 pacijenta čije lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije. S obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata bili smo prinuđeni da obezbedimo dodatne smeštajne kapacitete i reorganizujemo ljudske resurse unutar organizacionih jedinica – poručili su iz KCV.

Na lečenju 62 medicinara

Ljudstvo postaje najveći problem jer raste i broj medicinara koji zbog zaraze ispadaju iz stroja. Ministar Zlatibor Lončar otkrio je da je inficirano više od 2.300 medicinara i da je, prema poslednjim podacima, njih 62 na bolničkom lečenju.

– Većina tih ljudi apelovala je da ne dođemo u ovu situaciju. Ljudi, shvatite, u narednih par dana nema kontakata. Treba da izađemo iz ovoga i zato nam je potrebno jedinstvo – poručio je Lončar.