pixabay.com
Foto: Ilustracija

Buduća odbrana zemlje Sjedinjenih Američkih Država biće oslonjena na nevidljivi bombarder B-21 koji je osposobljen za letove do dalekih ciljeva. Ovo je navedeno u dva odvojena programska teksta koje su upravo objavili Džozef Bajden i Hilari Klinton. To je po mišljenju evropskih komentatora jedna od osovina buduće politike da “Amerika mora ponovo da vodi svet”, kao zamene za Trampov poklič “Amerika pre svih”.

Ni Bajden ni Klintonova u tim dokumentima nigde ne spominju Ujedinjene nacije, ali zato naglašavaju da su SAD ponovo spremne da preuzmu vodeću ulogu u današnjem svetu. Ovu “zakletvu” iz doba ranije vladavine demokrata, navodno je precrtao Donald Tramp koji je, kako oni tvrde, razmontirao “brižljivo konstruisani međunarodni poredak” pod patronatom Amerike.

Da je Bajden odavno verovao u pobedu svoje partije na ovogodišnjim izborima svedoči i njegov tekst objavljen u martu ove godine u časopisu “Spoljna politika” pod naslovom “Zašto Amerika mora ponovo da vodi”. U istom časopisu obelodanjen je i tekst Klintonove koja se nadovezala na starijeg partijskog kolegu objašnjavajući da je najvažniji posao – modernizacija američke vojske.

Po savetima vojnih eksperata ona je napisala da bi manje novca trebalo uložiti u skupe projekte poput nosača aviona, tenkova i lovca F-35, a milijarde investirati u moderne podmornice i bombarder velikog dometa B-21. Za ovaj “nevidljivi” avion je Vašington u vreme vladavine demokrata uplatio firmi Nortrop-Gruman 23,5 milijardi dolara još 2015. godine. Klintonova ponosno ističe da taj avion “može da izbegne svaku protivvazdušnu odbranu”.

Njene zamisli prevedene su sada na nemački kao “odbrana zemlje kao vođenje rata po svetu”, odnosno konvencionalno ratovanje zameniti napadima započetim i izvedenim sa velike daljine.

Objašnjeno je da ova taktika zapravo znači da se navodna odbrana sprovodi putem intervencija po svetu kojima se ostvaruju američki interesi na planeti. To je tradicija Vašingtona od Koreje i Vijetnama do Iraka. Klintonova ponovo tu pominje “nebo i more istočne Azije” gde se mora obnoviti nadmoć SAD. Ona je zato još kao šef američke diplomatije isposlovala ugovor sa Australijom da tamo bude izgrađena baza za 2.500 marinaca, na svega nekoliko stotina kilometara od Južnokineskog mora.

Ovim modernim naoružanjem planira se održavanje američke nadmoći u odnosu na dva glavna globalna suparnika, Rusiju i Kinu.

Ko su neprijatelji

U Bajdenovom programu postoje samo “prijatelji i neprijatelji”, Amerika kao najjača vojna sila sveta, a on će se kao “vrhovni komandant” postarati da tako bude. Kao neprijatelje pominje Severnu Koreju, Iran, Siriju i Venecuelu. On neće “beskonačne ratove”, a umesto njih izdavaće naredbe za snažne misije na ograničenom prostoru.

Neuhvatljiv za radare

Novi bombarder B-21 je u planu još od 1988. godine, kada je proizveden jedan od njegovih prethodnika B-2A Duh. Projektovan je da izbegne napade sa zemlje uključujući i supermoderne sisteme poput ruskog S-400 i kineskog J-20. Može da nosi konvencionalno, ali i nuklearno oružje. Konstruktori tvrde da je njegova senka takva da definitivno izbegava sve radare.