Radio Mitrovica sever
Detalj sa jučerašnje proslave

List “Borba” ove nedelje obeležava 101. godinu otkako je 19. februara 1922. godine, u Zagrebu, iz štampe izašao prvi broj ovog časopisa. List je zabranjivan u više navrata tokom 20 veka. Gubio je politički uticaj i vraćao ga. Posle 87 godina izdavaštva, list je konačno ugašen.

Godine 2020, 11 godina po gašenju dnevnog lista “Borba”, pokrenut je časopis istog imena “Borba”, koji se pre svega bavi kulturom, obrazovanjem, tradicijom i turizmom.

U izlaganju na svečanoj akademiji, direktor Borbe, Andrija Jorgić zahvalio je svim institucijama i pojedincima koji su u proteklih nekoliko godina bili podrška ovom nekomercijalnom, dobronamernom mediju, koji širi samo dobre vesti.

Jorgić je podsetio da je “Borba” izmenila mnoga ruha tokom svog veka – od moralne podrške vojnicima na Sremskom frontu, do jakog oslonca današnjim borcima za onu najlepšu, uspešnu, kulturnu Srbiju.

– Kako je tadašnja “Borba” bila stub borbe protiv fašizma, tako je današnja “Borba” stub borbe za kulturu. Mnogi su se žalili da je protekla godina bila teška. Svaka je teška na svoj način. A nama naše ime nalaže i obavezuje nas da budemo istrajniji u borbi, jer predaja nikad nije bila opcija – rekao je Jorgić.

Jereju Nenadu Stojanoviću, svešteniku pri Crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice i njegovoj porodici, Jorgić je uručio priznanje Najborbeniji za 2022. godinu. Priznanja su uručena i Arhivu Vojvodine, Opštini Zvezdara, Kulturnom centru Kruševac, Muzeju naivne i marginalne umetnosti iz Beograda, TO Inđija, OŠ “Dragojlo Dudić” na Zvezdari, Opštini Smederevska Palanka, kao i brojnim pojedincima koji su dali zapaženi doprinos razvoju i očuvanju kulture i identiteta srpskog naroda.