Youtube/Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic
Jedan od takmičara: Andrea Alimanović iz Krupnja

U podravnogorskoj varošici Pranjani, u kraju gde se oduvek voleo, negovao i cenio zvuk violine, gotovo je sve spremno za održavanje prvog Sabora violinista Srbije. Iako je Sabor najboljih violinista zakazan za 16, 17. i 18. avgust u organizaciji opštine Gornji Milanovac i Kulturnog centra iz ovog grada, već je pristigao veliki broj prijava iz cele Srbije, ali za prvo nadmetanje violinista i zvanje majstora violine prijavili su se i violinisti iz Slovenije, Austrije, Švajcarske… Među onima koji će svoje umeće pokazati u Pranjanima jeste i Branko Ristić, violinista naše gore list koji živi u Londonu i koji je već odavno stekao svetsku slavu nastupajući širom sveta.

– Rođen sam u selu Grabovica kod Valjeva, ali moj talenat za violinu i život su me odveli u London gde predajem muziku na SOAS univerzitetu i održavam koncerte širom sveta zajedno sa mojom suprugom Fejt, profesorom etnomuzikologije koja je zaljubljena u naš melos koji se izvodi na violini. Onog trenutuka kad sam u “Vestima”, novini veoma cenjenoj među nama koji živimo daleko od otadžbine, pročitao tekst o održavanju Sabora violinista u Pranjanima doneo sam odluku da dođem i budem učesnik ove svetkovine muzike. Jer, moje srce je violina, a Srbija majka koju ne mogu i neću nikada zaboraviti bez obzira na svetsku slavu. U Pranjanima ću biti tri dana i izaći ću na pozornicu ne zbog nagrade, već u slavu instrumenta koji mi je u duši i koji mi je omogućio sve što u životu imam – napisao je u svojoj prijavi za učešće na prvom Saboru violinista Branko Ristić, čovek o kojima je pisao Gardijan i o kome se priprema priča i na Bi-Bi-Siju.

Već je sada jasno da će u vreme održavanja Sabora violinista, u Pranjane doći na hiljade posetilaca u želji da budu učesnici i svedoci nadmetanja violinista kako bi se razrešilo pitanje među muzičarima ko je najbolji violinista Srbije. Osim slavnog gosta iz Londona, na festivalu u čast violine učestvovaće i brojni violinisti iz Obrenovca, Beča, Ciriha, Mionice, Piromana, Negotina, Aranđelovca, Ivanjice, Šapca, Gornjeg Milanovca, Subotice, Krupnja, Ljiga…

“Svilen konac” himna

U konkurenciji je i nekoliko devojaka, a posetioci će moći da uživaju i u predstavljanju slovenačke, vlaške i mađarske muzike koju će izvoditi čuveni violinista iz Subotice Gustav Kurina, profesor muzike u Novom Sadu koji je potvrdio svoj nastup u Pranjanima.

– Imamo veliki broj prijavljenih violinista, ali i dalje mogu da se prijave svi oni koji imaju takmičarski duh i koji misle da imaju šta da pokažu na pozornici u Pranjanima. Takmičenje će biti otvoreno podizanjem saborske zastave koja će se nalaziti uz ustaničku zastavu Miloša Obrenovića iz Drugog srpskog ustanka i uz zvuke melodije “Svilen konac”, koja će biti saborska himna. Prvo će se održati takmičenje mladih violinista, a potom će se publici predstaviti već dokazani i proslavljeni violinisti. Osim saborskih priznanja, pobednik u kategoriji mladih violinista dobiće skuter, a najbolji violinista, uz priznanje da je najbolji violinista Srbije dobiće i ključeve novog automobila marke “škoda fabija” – istakao je za “Vesti” Gvozden Nikolić, idejni tvorac Sabora violinista Srbije.

Prijave do kraja jula

Već sada je sasvim izvesno da će Pranjani, mala varošica na padinama Suvobora i Ravne gore u vreme održavanja Sabora violinista Srbije, biti prestonica srpske, ali i evropske violine. Do sada je prijavljen veliki broj violinista koji smatraju da je jedna ovakva manifestacija odavno bila potrebna violinistima, ali organizatori manifestacije obaveštavaju sve zainteresovane da i dalje, do kraja jula, mogu da se prijave za učešće na Saboru violinista na adresu saborviolinista@gmail.com mailto:saborviolinista@gmail.com.