youtube.com/SRPSKA RTV
Dr Radmilo Marojević

Lingvista prof. Radmilo Marojević posvećen je već godinama odbrani ćirilice i želji da joj vrati stari sjaj. Kako kaže, opstanak ćirilice je doveden u pitanje.

– Mi smo imali nekoliko istorijskih trenutaka kada je sa okupacijom zabranjivana ćirilica. U Crnoj Gori za vreme austrougarske okupacije, kao i za vreme italijanske. U Srbiji i sada imamo neku vrstu meke okupacije ćirilice. Desila se ostavka Dragana Hamovića koji se već godinama bori da osvetla obraz našem pismu. Njegov gest treba da bude zvono na uzbunu – kaže Marojević.

Sagovornik “Vesti” ističe da primarni zadatak vlasti treba da bude odbrana ćirilice i jezika od svih oblika okupacije.

– To znači da bi trebalo u svim sredstvima informisanja apsolutno primenjivati ćirilicu. Trebalo bi da se nacionalizuju sve knjižare i sve prodavnice novina i časopisa. To ne znači da bilo ko ima monopol, već da to pripada narodu i da se tu prodaju isključivo ćirilična izdanja. Ako neko želi knjigu da objavi na latinici, to je u redu, ali prvo mora na ćirilici. Kada je reč o prodavnicama, trebalo bi uvesti sistem oporezivanja u skladu sa upotrebom ćirilice. Ko koristi ćirilicu, plaća namete kao i dosad. Ko upotrebljava latinicu, plaća, recimo, pet puta veće namete. A ko koristi oba pisma, plaća dva puta veći namet. Ekonomskim merama treba da se podstiče upotreba ćirilice – rekao je Marojević.

Profesor dodaje da je to moguće ukoliko je vlast u zemlji patriotska.

– Ako nije, onda će se uvek naći neki razlozi da to ne bude. Latinica je alternativno srpsko pismo. Mi ne smemo da prihvatimo sve što nam se nameće. Treba zaštititi sve one koji se bore za nacionalne vrednosti. A kod nas se pod okriljem demokratije svašta nameće. Suštinska istina je da reč demokratija gubi svoje primarno značenje. Sada ona označava okupaciju. Ako kažemo demokratska Srbija, to znači okupirana Srbija, pa samim tim i okupiran identitet – zaključuje Marojević.

Sutra – Borba za srpsko pismo (4): Rodoljublje na stubu srama