Vesti online
Sjaj srpskog folklora

Jubilarna Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu planirana za 30. i 31. maj u Parizu i zvanično je otkazana za sledeću godinu!

O tačnom terminu kada će se održati, ali i svim drugim detaljima saznaće se tek pošto se Evropa izbori sa pandemijom virusa korona.

Bojan Stefanović, predsedavajući Saveta evropske smotre i predsednik Saveza srpskog folklora Francuske kaže da su do poslednjeg trenutka vagali odluku o odlaganju manifestacije.

– Do poslednjeg trenutka smo se nadali drugačijem ishodu, ali bezbednost svih učesnika nam je od početka bila na prvom mestu. Za sada je jedino poznato da Francuska ostaje domaćin jubilarne 25. Evropske smotre, a sve druge detalje smo namerno ostavili za period kada pandemija prođe i kada se život u Evropi vrati u normalu. Veoma mi je žao što smo bili prinuđeni na ovaj korak zato što smo za jubilarnu Smotru planirali pravi spektakl, ali nakon što su odložene i Olimpijske igre, ali i sva druga evropska i svetska takmičenja, postalo je jasno da čovečanstvo u ovom trenutku ne može da se izbori sa pandemijom korona virusa. U ovom trenutku je najvažnije da svi ostanemo dobro, a biće vremena da proslavimo jubilarnu smotru baš onako kako i zaslužuje – priča u jednom dahu Bojan Stefanović.

Francuski savez je o odlaganju Smotre već obavestio i sve Saveze i učesnike, a evropski Savet će se u narednom periodu dogovoriti kada i gde će se ta jubilarna smotra i održati.

Muke s hotelijerima

Bojan Stefanović kaže da trenutno bije bitku sa hotelijerima u Parizu koji su od Društava uzeli novac za smeštaj.

– Mnogi hoteli su shvatili ozbiljnost situacije i sami vratili novac, ali nažalost, neki se pozivaju na odredbe države da je taj novac zamrznut sledećih 18 meseci do kada rezervacija može da se iskoristi. Međutim, zbog ove pandemije i u Parizu se ti propisi menjaju na 15 dana, a mi ćemo u svakom slučaju insistirati da svi klubovi koji su dali novac budu i obeštećeni – kaže Stefanović.