Vesti
Milomir Glavčić izgradio puteve i crkve u rodnom kraju - zaseok Zerađe u Kovači

Kao i mnogo godina ranije, i za ovaj pravoslavni Božić, Milomir Glavčić (95), žitelj Nijagara Folsa u Kanadi, poslao je vredne božićne poklone svojim rođacima u selu Kovači na Kopaoniku. Božićnu donaciju od oko 130.000 evra podelilo je na 50-oro Glavčića i drugih žitelja ovog zabitog kraja u blizini Jošaničke Banje.

Stariji i po porodičnom stablu Milomiru bliži rođaci dobili su po 5.000 evra, mlađi po 4.000, a deca po 2.500 evra.

Osim za Božić, Milomir svojima u rodnom kraju vredne poklone šalje i za Svetog Iliju, seosku slavu, pa je podsećanja radi, poslednjeg dana avgusta u Kovače stiglo 25.000 evra.

– Hvala mu neizmerno, mnogo nam je pomogao poslednjih godina, a pomogao je i opštinama Raška i Kraljevo. Osim što je veliki dobrotvor, naš Milomir je i veliki čovek – kaže Milomirova sestričina Olga.

Istinitost ove tvrdnje je ceo Milomirov život, koji je podrobno opisao u svojoj autobiografskoj knjizi „Trn u nozi na dugačkom putu“.

Čim je u Kanadi izgradio hotele i napravio biznis, Milomir je počeo da pomaže najpre svojim rođacima, a potom i izgradnju mnogih kapitalnih objekata u opštinama Raška i Kraljevo, kao i u drugim delovima Srbije.

Ovaj uspešni biznismen, koji je iz Srbije „u opancima“ otišao odmah posle Drugog svetskog rata, pomogao je najpre svojim rođacima i komšijama u zaseoku Pope i Mesnoj zajednici Kovače. Deo svog ogromnog i mukom sticanog imetka, Milomir je uložio i u izgradnju crkve Svetog Đorđa u blizini Nijagarinih vodopada.

Srbi u Americi i Kanadi ovu crkvu nazivaju „svojom Studenicom“ i u njoj se uvek rado okupljaju.

Kao dete je ostao rano bez roditelja, oca Dobrivoja i majke Save. Sreću je potražio u Beogradu, gde ga je dočekao rat. Kao 20-godišnji mladić pobegao je iz armije u Grčku, zatim se obreo u logoru u Italiji i na kraju je postao građanin Kanade. U toj zemlji hodao je s „trnom u nozi“. Zarekao se da će ako bude uspeo u životu pomoći svojima koji su ostali da žive na Kopaoniku.

I pored velikih iskušenja obogatio se, ali nije zaboravio svoj zavičaj, koji je svih ovih godina nesebično pomagao.

Oženio se Italijankom Armelinom, sa kojom ima sina Mihajla i kćerku Jovanku.

Darovao više od sedam miliona evra

Za Milomira zna cela dijaspora, ali i Srbija jer je zbog izdašnih donacija rodnoj grudi odlikovan Ordenom Svetog Save koji mu je uručio lično patrijarh Irinej, ali i brojnih drugih priznanja. On iz Kanade već sedam decenija donacijama pomaže ljudima u Srbiji.

Otadžbini je darovao više od sedam miliona evra, usrećujući zemljake školama, vrtićima, putevima, mostovima, medicinskim aparatima, a na tlo Srbije nije kročio od 1947. godine. Između ostalog, izgradio je nekoliko crkava i dom kulture u Jošaničkoj Banji.