Hadži Marko Vujičić
Iščekivanje: Stiže naslednik trona Svetog Save

Sveti arhijerejski sinod SPC doneo je odluku da se Sabor na kome će 18. februara biti biran novi patrijarh održi u kripti Hrama Svetog Save.

Ovu informaciju preneli su svi mediji, budući da se do sada izbor srpskih patrijarha obavljao u patrijaršiji i Sabornoj crkvi koja se nalazi preko puta. Međutim, ponos SPC, Hram Svetog Save završen je za života nedavno preminulog patrijarha srpskog, Gospodina Irineja. On je sahranjen u kripti Hrama, gde će biti izabran 46. patrijarh, naslednik trona Svetog Save.

Ovu mogućnost pre nekoliko dana najavio je i mitroplit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom, kada je u prilog glasanja u Hramu Svetog Save naveo i epidemiološku situaciju.

Sveti arhijerejski sabor SPC trajaće sve dok ne bude izabran patrijarh.

Mitropolit Hrizostom rekao je da veruje da će novi patrijarh biti izabran istog dana. On je objasnio da će se to dogoditi kako je predviđeno Ustavom SPC, odnosno tri meseca od upokojenja patrijarha Irineja. Pravo da biraju patrijarha imaju 39 vladika SPC. Međutim, samo njih 30 može biti kandidovano za patrijarha, budući da je jedan od uslova da su najmanje pet godina bili vladike. Osim toga, godine 1968. tadašnji Sabor sa patrijarhom Germanom na čelu doneo je jednu izmenu u Ustavu, a to je da patrijarha biraju samo eparhijski arhijereji i aktivni vikarni episkopi.

Bez uticaja sa strane

Mitropolit Hrizostom je objasnio i proceduru izbora patrijarha, odnosno da prvo arhijereji biraju između sebe trojicu kandidata. Izabrana imena potom se stavljaju na klir ili u Jevanđelje, a jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. Poslednja dva puta, kada su birani patrijarh Pavle i patrijarh Irinej, to su bili monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

– Crkva je predvidela da se patrijarh određuje žrebom između trojice kandidata sa najviše glasova, kako bi se zaštitila od eventualnih uticaja stranih i drugih necrkvenih faktora tadašnjeg režima u izboru patrijarha Srpske pravoslavne crkve – objasnio je mitropolit Hrizostom.

Simbol jedinstva

Kao zanimljivost, Hrizostom je istakao da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

– Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti patrijarh – rekao je Hrizostom.

On je naglasio da je uloga patrijarha u srpskom društvu velika jer predstavlja simbol jedinstva Crkve koja se zato i zove autokefalna.

– To ima etničku dimenziju i svi Srbi sveta pripadaju srpskom patrijarhu – rekao je mitropolit Hrizostom.

Ustoličenje i u Peći

Mitropolit Hrizostom podsetio je da se patrijarh ustoličava u Sabornoj crkvi u Beogradu drugi ili treći dan po izboru.

– To je funkcionalno ustoličenje, kada se preuzimaju sve nadležnosti patrijarha i predsednika Sinoda i Sabora. Ustoličenje će uslediti i u Pećkoj patrijaršiji, a Sinod će odlučiti kada. Možda u septembru, oktobru – rekao je mitropolit Hrizostom.

Diskusija je dobra

Mitropolit Hrizostom rekao je da zna za medijske spekulacije o lobiranju za izbor novog patrijarha.

– Sigurno je da arhijereji razgovaraju o izboru novog patrijarha i takva diskusija treba da postoji. U našoj Crkvi nije tradicija da bilo ko sam ističe kandidaturu, to kod nas ne postoji. Arhijereji će kroz svoje razgovore, promišljanja, prosuđivanja i potom dati svoje predloge – objasnio je mitropolit Hrizostom.

Apostolski žreb monaha Jovana

Sinod će na izborni sabor najverovatnije pozvati arhimandrita Jovana Radosavljevića, jednog od najstarijih i najuglednijih monaha SPC. On će biti zadužen za “apostolski žreb”, odnosno da shodno tradiciji između tri koverte kandidata sa najviše glasova izvuče ime novog patrijarha.

Arhimandrit Jovan (94) smatra se jednim od najvećih duhovnika u SPC, a bio je učenik vladike Nikolaja Velimirovića i prijatelj i ispovednik patrijarha Pavla i Irineja.

– Reč je o istinskom Božjem čoveku koji je ceo svoj život predao Jevanđelju i čuvanju uspomene na Svetog vladiku Nikolaja Velimirovića. Potiče iz Lelića, sela koje je dalo dvojicu svetitelja i trojicu episkopa srpske crkve. U svakom pogledu je dostojan da izvuče ime novog poglavara SPC – kaže protojerej stavrofor Mirko Životić.