M. Stanković
Prvi izašli na scenu: Najmlađi dobili najveći aplauz

Već godinama, polovinom septembra, u Osnabriku, gradu koji nosi ime grad-mira, održava se Festival kultura na kome učestvuju brojne etničke grupe u cilju zbližavanja i negovanja miroljubivog suživota. Srpska Crkvena opština iz Osnabrika pri Hramu Svetog Georgija je ove godine imala izuzetno zapaženo učešće.

Po divnom sunčanom danu okupilo se mnogo zemljaka svih uzrasta, a najviše ih je bilo oko centralne bine gde je veoma uspešno nastupio naš crkveni folklorni ansambl Božur, koji deluje pri Hramu Svetog Georgija u Osnabriku. Uzvici oduševljenja i aplauzi ispratili su naše folklorne grupe.

Najavljujući početak zaorili su se zvuci pesme “Tamo daleko” uz koju su nastupili najmlađi članovi i nastavili uz “Kraljevo kolo”. Na repertoaru su bile i korepgrafije “Šumadija”, “Leskovački voz”, “Makazice” i “Vlaško nadigravanje”. Starija grupa je izvela igru “Nišava”, a srednja “Vlajnice”.

– Ovo je šesta godina od kada naš folklor nastupa i trudimo se da se uvek predstavimo novim programom pesama i igara – kaže nam Biljana Dabić koja je za nastup pripremila i mlađu i stariju grupu folklorne sekcije.

Pasulj začas otišao: Đorđe, Branko, Žikica, Marko, Biljana i Ratka

Njoj je veliku pomoć pružila Ivana Jakšić, majka Vanje i Sofije, koje su takođe nastupale, a i svi ostali roditelji su složni i u svemu podržavaju rad folklorne sekcije.
Posle nastupa Božura, voditelji programa su pohvalili odličan program i pitali Biljanu Dabić gde mogu da se nauče ti vešti koraci. Dobili su odgovor da su probe svake nedelje posle liturgije u crkvenom domu.

Na trgu ispred gradske kuće među brojnim štandovima srpska su bila dva, ukrašena zastavama i raznovrsnim specijalitetima domaće kuhinje.
Vredni parohijani prodavali su slane i slatke pite i kolače. Služen je čorbast pasulj, a ćevapi su bili neizostavni deo ponude. Kao roštilj majstori angažovali su se Đorđe Kačavenda, Marko Dabić, Branko Jakšić i Žikica Rankić, a pomagale su im Ratka Rankić i Biljana Aleksić.

Slobodan Miščević i Željko Bera brinuli su da svega bude u izobilju i da protekne kako valja, a na štandu sa kolačima i pićem pomagali su Mariji Kriger.
Brojne domaćice obezbedile su obilje domaćih specijaliteta, pa su sladokusci koji našu kuhinju znaju od prethodnih godina uživali. Željan Ćorović se brinuo o kasi na oba štanda.

Na naslovnoj strani

Fotografija s nastupa Božura ukrasila je prvog dana posle festivala naslovnu stranu osnabričkih dnevnih novina “Neuer Osnabruer Zeitung”. Kolorit naših nošnji, odlična uvežbanost igrača i lepota našeg melosa privukli su pažnju novinara.

Vredelo je doći

Festival, a pre toga hram Svetog Georgija i spomen-groblje srpskih oficira posetila je i grupa đaka i roditelja Srpske dopunske škole iz Bremena kojima je prvi domaćin bio Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine. Radmila Jovanović iz Ahima kod Bremena je sabirajući svoje utiske posle boravka u

Osnabriku među zemljacima komentarisala:
– Vredelo je ovde doći i sve doživeti!