Tanjug
Aleksandar Vučić i Zoran Zaev

Srbija nema nikakvih drugih interesa sem što pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu predao prvi kontigent vakcina protiv virusa korona koji Srbija donira toj zemlji.

On je u obraćanju novinarima na graničnom prelazu Tabanovce kazao da je doneto 4.680 vakcina, i to u prvoj fazi.

– Mislim da je to lepa vest za našu braću. Srećan sam što građani Severne Makedonije mogu da krenu u imunizaciju i što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se založio za nastavak čvrstog prijateljstva dveju zemalja.

– Ništa nas drugo ne zanima sem da naše prijateljstvo napreduje, da živimo ne kao najbolji susedi, nego i najbolji prijatelji. Sigurno da bi i vi nama dali, jer ako vam komšija i prijatelj nije zadovoljan, onda ne možete biti ni vi. Stvarni i pravi prijatelj je onaj koji vam se nađe u nevolji, a ne kada je sve uvek lepo – rekao je predsednik Srbije.

Upitan da prokomentariše što iz EU nije stigla nijedna vakcina u Srbiju i u region, iako je EU te vakcine iz Kovaks programa dobila pre dva meseca, odgovorio je da da će stići, kao i da će biti potrebne kada god stignu, ali je ova situacija pokazala da u kriznim vremenima važi, pre svega, ono “u se, i u svoje kljuse”.

– Kad god dođu dobrodošle su, jer nama je potrebno mnogo vakcina, trajaće korona više godina i biće nam potrebne – naveo je Vučić.

Podsetio je da su vakcine mogle da budu donirane Severnoj Makedoniji pre deset dana, ali je bilo mnogo problema sa dobijenjem dozvole za izvoz, pošto stroge procedure moraju da se ispoštuju.

– Zahvalan sam i Fajzeru koji su nam to omogućili – kazao je Vučić i dodao da Srbija i sa drugim zemljama regiona razgovara o pomoći i donaciji vakcina.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izrazio ogromnu zahvalnost Srbiji i srpskom narodu, naglasivši da je to nastavak prijateljstva i izraz solidarnosti i tradicije u regionu da se pomogne najbližem susedu.

– Srbiju i Severnu Makedoniju vežu tradicionalno dobri odnosi i prijateljstvo. To je prijateljski i bratski gest, kao i podrška i prva pomoć za naše građane dok ne stignu druge vakcine koje smo naručili. U takvom trenutku, srpski narod odvaja od svojih vakcina i daje makedonskom narodu. Ovo je ozbiljna i velika poruka, poruka bratstva i prijateljstva koju svakako naš narod neće zaboraviti – poručio je Zaev.

Vučić i Zaev su pozvali zemlje regiona da se priključe “mini Šengenu”. Vučić je istakao da će inicijative poput ove građanima doneti bolji život, poručivši da su da su u ovu inicijativu dobrodošli i Sarajevo i Priština i Podgorica. Zaev je ukazao da je to što rade Srbija, Severna Makedonija i Albanija primer saradnje koja unapređuje onu saradnju koju imaju kroz evropske procese, kao što je Berlinski, ali i sve ostale. On je izrazio uverenje da će se Kosovo, BiH i Crna Gora brzo priključiti inicijativi.

Pomoć za Srpsku

Srbija je pomogla i Republici Srpskoj sa 5.000 doza vakcina protiv virusa korona za zdravstvene radnike, a kako je saopšteno iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, to je rezultat ranijeg dogovora Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Krajem 2020. godine, Srbija je donirala finansijsku pomoć od milion evra za saniranje posledica katastrofalnog zemljotresa u Petrinji. Krajem marta prošle godine Srbija je kao pomoć odvojila pet respiratora za Crnu Goru, ali je Podgorica to odbila.

Vakcinisano 635.000 građana

– Dobra vest za građane Srbije je da je utrošeno 840.000 doza, odnosno vakcinisano 635.000 ljudi, jer su neki i revakcinisani. Novi kontingenti raznih vakcina i dalje stižu u Srbiju. Hvala svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u vakcinaciji – kazao je predsednik Srbije. On je najavio i da će zdravstveni radnici koji su učestvovali u procesu vakcinacije u Srbiji dobiti dodatnu podršku od 10.000 dinara (85 evra).