V. NESTOROVIĆ
DOBRODOŠLICA: Pozdravna reč Miloša Demonjića

Srpsko prosvetno društvo “Nikola Tesla” iz Postojne u Sloveniji organizovalo je veče Nikole Tesle i ugostilo udruženje Vidovdan iz Vićence, SKPD “Sveti Sava” iz Kranja, SKUD Vidovdan iz Ljubljane i članove Udruženja guslara iz Slovenije.

Pred oko 300 posetilaca u sali goste je pozdravio Miloš Demonjić, predsednik domaćina, a program su otvorili najmlađi članovi “Tesle”, recitacijama, pesmom i igrom. Potom su se na bini smenjivali dečji i omladinski ansambl i veterani Vidovdana iz Vićence, ženska i muška pevačka grupa SKPD “Sveti Sava”, veterani “Tesle”, guslari, folkloraši Vidovdana iz Ljubljane. Atrakcija je bio nastup trubačkog orkestra Pivo i ćevapi iz Postojne. Priredba je završena nastupom omladinske sekcije domaćina koja je premijerno izvela igre iz Šumadije.

Gojko Lazić, sekretar društva “Nikola Tesla”, posebno je zahvalio gostima iz Italije

– Bilo nam je zadovoljstvo da gledamo vaše nastupe. Vaše prisustvo je našu priredbu podiglo na viši nivo. Nadamo se i budućoj saradnji.

Lepim rečima, ali pre svega gostoprimstvom domaćina počastvovani su Dejan Mitić, predsednik Vidovdana iz Vićence i Vojče Nestorović, koreograf.

– Zahvalni smo na vrlo lepom prijemu i iskazanom prijateljstvu – navodi Nestorović koji dodaje da su članovi Vidovdana iskoristili priliku da obiđu Postojinsku jamu i pređamski dvorac.

U Postojni i okolini žive brojni Srbi, većinom iz BiH, a manje njih je poreklom iz Srbije. Grupa njih je osnovala Srpsko prosvetno društvo “Nikola Tesla”. Društvo je iz godine u godinu raslo, a trenutno okuplja oko 60 porodica.

– Osnovni ciljevi društva su očuvanje bogate kulturne baštine, njeno prenošenje na mlađe generacije. U društvu uspešno rade folklorne sekcije veterana, omladinaca i najmlađih, dramska, recitatorska, literarna sekcija i muška pevača grupa. Od početka radimo na tome, da srpsku kulturu prikažemo široj javnosti. Jedan od ciljeva je i saradnja srpskog i slovenačkog naroda – izjavio je Gojko Lazić.

Pohvale mališanima

Priredbi su prisustvovale i ugledne zvanice: Igor Marentič, gradonačelnik Postojne, Milorad Živković, ambasador BiH u Sloveniji, Marina Rebec, direktorka opštinske uprave u Postojni. Marko Sladojević, predsednik Saveza Srba Slovenije.

Gradonačelnik Postojne je pohvalio što folklorna udruženja okupljaju brojne mališane jer, kako je rekao, razume da je teško raditi sa tako malom decom. On je istakao i odličnu saradnju sa SPD “Nikola Tesla”.