R. Patković
POMAGALI I NAJMLAĐI: Članovi KUD Izvor

Kulturno-umetničko društvo Izvor iz Reklinghauzena i Humanitarna organizacija Prohuman iz Bad Salcuflena, organizovali su humanitarnu akciju u kojoj je prikupljena pomoć Gerontološkom centru i bolnici u Prokuplju. Na putu za Srbiju nalazi se šleper u kome su između ostalog EKG i ultrazvuk aparat, specijalni kreveti i ormarići, invalidska kolica, pomagala za hodanje i još mnogo toga. Ova dva naša udruženja prethodnih godina organizivala su brojne akcije, a da realizuju najnoviju donaciju nije ih sprečila ni pandemija korona virusa.

Prvi deo opreme prikupljen je i utovaren u Reklinghauzenu. Slavica Nikolić, osnivač Izvora je punih 40 godina radila kao glavna medicinska sestra u jednom staračkom domu, a za “Vesti” kaže da je već godinima svi domovi iz Reklinghauzena obaveštavaju kada žele neku opremu da doniraju sličnim centrima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

– Ovaj put formalno je donator nemačko dobrotvorno udruženje Dijakoni, koje deluje pri Evangelističkoj crkvi – pojašnjava Nikolićeva, koja je angažovala članove svog kluba da sve što je dobijeno spreme za transport.

Neumorna ekipa Izvora prvo je utovarila 11 specijalnih kreveta i ormarića, više komada invalidskih kolica, pomagala za hodanje, stolica za tuširanje, dušeke za krevete, a zatim u brojne pakete uredno pakovala jorgane, ćebad, presvlake za jorgane, jastuke i čak 556 peškira. Upakovane su i ortopedske šine, kartoni sa cipelama i garderobom, zidni satovi, dečje jakne, zavese, stolnjaci…

Među onima koji su neumorno radili bila je i Nikolina Mitić, ponosna članica folklornog ansambla Izvora.

– Kada sam od mame čula za humanitarnu akciju, bez razmišljanja sam i ja htela nekako da pomognem, zato što znam da svi zajedničkim snagama i voljom možemo puno da postignemo. Drago mi je što smo u ovo teško vreme korone uspeli da organizujemo tako dobru i veliku humanitarnu akciju. Znam da ćemo one kojima su ove stvari najpotrebnije makar malo da usrećimo i izmamimo im mali osmeh na licu. Srećna sam što smo mi “Izvoraši” zajedničkim snagama napunili kamion i ispratili ga put Srbije. Nadam se da će biti još ovakvih humanitarnih akcija. Bilo je puno onih koji su pomagali ali najmlađa je bila Leonora Janković i moram da je pomenem – ističe Nikolina.

Kada je sve bilo spakovano u šleper, drumska grdosija krenila je u pravcu Bad Sacuflena, gde je čekala dr Mima Andrejević Kri, predsednica HO Prohuman. Vozač Srđan Pantić mnogo se obradovao susretu sa svojom Kragujevčankom. Ovo dvoje Šumadinaca dugo su prijateljski pričali pre nego što su iz centrale Prohumana u šleper utovareni vredan EKG aparat i ultrazvuk aparat sa dve sonde. Te aparate donirao je Gerd Flokemajer, vlasnik firme specijalizovane za trgovinu medicinskom opremom.

– Godina sam profitirao od prodaje medicinske opreme i sada je došao red da i ja lično pomognem tamo gde je najpotrebnije. Sa velikim zadovoljstvom i uspehom sarađujem sa doktorkom Andrejević Kri i njenom organizacijom Prohuman. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da pomognem zdravstvu Srbije – istakao je Flokemajer za “Vesti”.

Kako se i u kakvim uslovima radilo, ne treba posebno naglašavati, ipak Slavica Nikolić i dr Mima Andrejević Kri, čelnice dva udruženja gotovo uglas kažu da je nešto najhumanije pružati pomoć starim i bolesnim osobama u vreme pandemije.

DOBRO SE DOBRIM VRAĆA: Slavica Nikolić (prva s leva)

Novi podvig

Za akciju u Reklinghauzenu brzo se čulo u okolini i usledile su brojne pohvale. Reagovala je i Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije u Diseldorfu.

– Još jedan podvig Kulturno-umetničkog društvo Izvor iz Reklinghauzena – humanitarna pošiljka za Gerontološki centar i bolnicu u Prokuplju. Sve čestitke za vredni angažman u ograničenim uslovima pandemije i velika zahvalnost matice dijaspori – istakla je Perin Jarić.

Pozdrav koleginice Inge

Dok su naši zemljaci utovarali šleper, sa drugog sprata začulo se kucanje na prozoru. Pogledali su prema gore, a Slavica Nikolić je prepoznala bivšu koleginicu Inge Tenberger. Radile su godinama zajedno, a Inge je sada stanovnik Doma za stare Sunce i predvečerje. Ona je mahnula, javila se Slavici, a reporteru “Vesti” je kratko rekla:

– Čast je imati za prijatelja i poznanika nekoga kao što je Slavica Nikolić.

Podrška i novi članovi

Slavica Nikolić kaže da im poruke podrške stižu svakodnevno.

– Učinili smo nešto dobro i eto i mi smo dobili nešto dobro, a to su novi članovi. Do sada nam se javilo osam familija koje žele da se sa decom učlane u KUD Izvor. Eto nama novih igrača, samo da prođe ova pandemija. Verujem da će se javiti još mnogi – optimista je Nikolićeva.

Potvrda njenog optimizma su reči Zokija Pokimice iz Reklinghauzena.

– U Reklinghauzen sam se skoro doselio, inače sam već pet godina u Nemačkoj. Svaka čast na ovoj humanitarnoj akciji, a i na svemu lepom što radite. Baš mi je drago što u ovom gradu postoji KUD Izvor. Nadam se da ćete uskoro opet nešto organizovati, pa da se priključim i da se upoznamo – ističe Pokimica.