Vesti
Zajednička večera sa gostima

Na Međunarodnom turniru u malom fudbalu Kulturno-sportskog društva Bambi iz Beča o kojem su “Vesti” već pisale došlo je i do bratimljenja domaćina sa gostima iz Trsta, Udruženjem Srba “Vuk Karadžić”.

– Članovi udruženja iz Trsta su do sada učestvovali na svim Bambijevim turnirima, a i pored teške situacije sa korona virusom i povećnim merama opreza nisu hteli da prekidaju tradiciju i višegodišnju dobru saradnju. Oni su bili jedini učesnici van granica Austrije – kaže Aleksandar – Saša Stanković, predsednik KSD Bambi.

Posle prvog takmičarskog dana uz večeru organizovanu za goste, članovi uprave ova dva velika društva rezimirali su dosadašnju saradnju i doneli istorijsku odluka da je podignu na viši nivo i ostave u amanet mlađim naraštajima da saradnju nastave.

Razmenjene povelje: Ljubiša Stokić, Aleksandar Stanković, Dejan Nikodijević i Zlatko Marković

Svečani čin bratimljenja obavljen je potpisivanjem i razmenom povelja što su učinili Dejan Nikodijević, predsednik US “Vuk Karadžić” i Aleksandar – Saša Stanković, čelnik Bambija.

– Velika mi je čast i svestan sam važnosti ovog čina koji još prisnije približava ova dva velika kluba i verujem da na ovaj način pokazujemo dobar primer ostalim društvima, ali i našim potomcima od kojih najviše zavisi hoće li se ova prisnost i dobra saradnja nastaviti. Zahvalan sam našim prijateljima i sada već familiji iz Trsta na višegodišnjoj, odličnoj saradnji i podršci koju su nam pružali i ovom prilikom obećavam da će KSD Bambi iz Beča uvek podržavati i poštovati Udruženje Srba “Vuk Karadžić” iz Trsta – istakao je Stanković.

Povelju potpisali čelnici društava

Udruženje iz Trsta je vezano i brojnim rodbinskim vezama za Bambijem s obzirom na to da veliki broj članova oba društva dolazi iz Braničevskog okruga u Srbiji.

– Naša dva udruženja se posećuju već duže od decenije, tačnije trinaest godina druženja i međusobne saradnje nas vezuje. To nije za zanemarivanje, imajući u vidu da se neka udruženja posle par leta ugase, a naša su postojana i uspešno rade i uzajamno sarađuju sve ovo vreme bez prekida. Mi redovno idemo na njihove koncerte i sportske aktivnosti. Evo, već pet godina redovni smo na fudbalskim turnirima Bambija. Tako je bilo i nedavno, kada smo dolazak iskoristili da sve ove godine naših druženja pretočimo u pobratimstvo – kaže za “Vesti” Dejan Nikodijević, predsednik Udruženja Srba “Vuk Karadžić” iz Trsta.

On podseća i kako je došlo do saradnje ova dva društva.

– Dvojica zemljaka iz sela Kasidol kod Požarevca, Dejan Cvejić, član “Vuka Karadžića” i s druge strane Ljubiša Stokić iz Bambija su se dogovorili da Bambi dođe prvi put na turnir u Trst. Njih dvojica su referenti za sport i oni su, možemo reći, započeli saradnju koja je sada krunisana pobratimstvom – navodi Nikodijević.

Ambasador Nebojša Rodić, Đorđe Lazarević i Ljubiša StokićNovo druženje u oktobru

Dejan Nikodijević podseća da veliki Spasovdanski turnir “Vuka Karadžića” koji okupi i 5.000 naših zemljaka, ove godine nije održan zbog korone.

– Planiramo da naše pobratime ugostimo u oktobru na nešto manjem jesenjem turniru, koji će nadam se biti održan. Planiramo da nam Bambi bude gost u novembru na proslavi 24 godine rada našeg udruženja. Za proslavu jubileja nameravamo da iznajmimo i sportsku halu ako bude dozvoljena organizacija velikog skupa – navodi Nikodijević.