Z. Raš
Nisu sami u svojoj muci: Porodica Džebo

Četvoročlana porodica 15-godišnjeg Ognjena Džebe iz Istočnog Sarajeva, obolelog od Vilijams sindroma, dane provodi s velikom strepnjom šta ih sve čeka narednog dana, jer su bolest i nemaština uzele svoj danak.

Troje od četvoro članova porodice Džebo je ozbiljno bolesno i nemoćno da preokrene sudbinu, zbog čega su sve svoje nade položili u dobre ljude, pa se nadaju da će im se naći i ovaj put.

Kako nam je u telefonskom razgovoru javio Mladenko, Ognjenov otac, dug za struju im je dostigao čak 1.500 KM (oko 750 evra).

A taman se ova nesrećna porodica obradovala jer ovih dana čekaju konačan stav školskih autoriteta da li njihov bolesni sin može da krene u srednju školu.

– Naš Ognjen je stasao u mladića i kako stvari stoje dobiće zeleno svetlo da može da pohađa srednju školu i to da uči za kuvara. Ponosni smo i srećni, jer i pored svoje bolesti imaće priliku da se iškoluje i dobije svoj hleb u ruke – ponosno priča Ognjenov otac.

Istina je da smo već u nekoliko navrata pisali o nevoljama ove porodice, nažalost odziv donatora da im pomognu bio je malo slabiji, zbog čega je njihova situacija postala još teža.

– Nama je baš svaka pomoć i dalje dobrodošla, jer ni supruga ni ja nismo sposobni za rad, a treba dvoje dece držati zdravom i sitom. Od momenta kad mi je kičma nastradala, baš kao i kolena zbog dugogodišnjeg mukotrpnog rada od bolova, više nemam kud. Noćima ne spavam, a doktori kažu da nisam ni za operaciju, ni za rehabilitaciju, samo za lekove protiv bolova. Slaba je to uteha. Posebno imajući u vidu da imam i dalje kredit za kuću koju sam izgradio uz pomoć dobrih ljudi, da računi neće prestati da stižu, kao ni oni za lekove, a ja ne mogu da radim i zaradim. Brinem se šta će biti s nama, jer izlaz iz ovog košmara ne vidimo – iskreno će Mladenko Džebo.

Supruga Slobodanka, po zanimanju frizer, ne može da radi iz više razloga. Prvi je briga o sinovima, drugi činjenica da i sama boluje od epilepsije i da često ima kardioloških problema, a treći da je nedavno pala i slomila ruku. Tako i ona sama ide od doktora do doktora, u nadi da će joj biti malo bolje.

Podsećanja radi, saznanje da njihov mlađi sin Ognjen boluje od retke genetske bolesti koja uzrokuje usporen rast i mentalni razvoj, teškoće u kretanju i ozbiljne zdravstvene probleme donelo je porodici Džebo mnogo patnji, neprospavanih noći i bezbroj dana provedenih po različitim kliničkim centrima, dovodeći ih na sam rub egzistencije.

Ipak, majka Slobodanka i otac Mladenko bili su odlučni da svoje dete osposobe za život najbolje i najviše što je u njihovoj moći, kao i medicine. Zahvaljujući roditeljskoj upornosti, Ognjen je uprkos brojnim teškoćama prohodao sa tri godine i tri meseca, kasnije je krenuo u vrtić, a zatim u školu.

Mladenko još jednom objašnjava kako bolest utiče na njegovog mlađeg sina.

– Vilijamsov sindrom decu i ljude obolele od ove bolesti, uprkos svim nedostacima i poteškoćama u učenju, čini izuzetno društvenim, empatičnim i povezanim s drugim ljudima, što je i slučaj s našim Ognjenom. Voli da je okružen ljudima i da se igra s bratom. Postigao je do sada i više nego što je bilo ko od lekara mogao i da pomisli, pošao je u školu, osamostalio se, naučio da piše i čita. Savladava razne životne lekcije svakog dana, a sad evo treba da uči i za kuvara – završava svoju priču Ognjenov otac.

Kako pomoći?

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu porodici Džebo i omoguće im da reše bar neki od problema koji ih svakodnevno muče, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Vuka Karadžića br. 431, 71123 Istočno Sarajevo ili na broj telefona: +387 66 827 444.

Hvala do neba

– Sreća u nesreći jeste to što je Ognjen dobro, napreduje iz dana u dan, ali je činjenica i to da njegova nega iziskuje dodatna novčana sredstva koja su u ovom trenutku za nas pusti san, kad nemamo ni za najosnovnije. Iskreno govoreći, stvarno ne znam šta bismo radili da nam dobri zemljaci nisu pomagali i ranije. Još jednom, beskrajno im hvala, želimo im dobro zdravlje i svaku sreću – poručio je otac Mladenko Džebo.