Lična arhiva
Mali pisac iz rasejanja: Maša Ćirović uživa da čita i piše na srpskom jeziku

U konkurenciji 600 radova, devetoipogodišnja Maša Ćirović iz Kanade je svojom basnom “Los i pas” osvojila treću nagradu na konkursu “Radionica basnopisaca” Zadužbine “Dositej Obradović”. Na konkursu, koji je organizovan 13. godinu zaredom, učestvuju samo škole iz Srbije, ali je uz dozvolu Zadužbine taj krug sada proširen za SAVA onlajn školu srpskog jezika, kulture i tradicije, čiji je Maša đak.

Mašin sastav je nagrađen u kategoriji Nova literarna forma basne. U njenoj verziji čuvene Diznijeve basne, glavnu ulogu osim psa ima los, a ne lisica kao u originalu.

– U mojoj basni se pojavljuje los, jer živim u Kanadi, a ovde su te životinje najviše prisutne. A i želela sam da basna bude originalna, da ne bude slična drugim radovima. Mnogo sam srećna zbog nagrade jer to znači da se i drugima svidela – navodi Maša koja je kao nagradu dobila knjige, i od Zadužbine i od škole SAVA. To joj, kaže, mnogo znači, jer voli da čita.

Maša je do sada za školu pisala samo na engleskom jeziku, a ovo nije prvi put da je primećen neki njen rad.

– U novinama je objavljen moj rad na engleskom o proslavi Noći veštica i epidemiji kovida. Ovo je prvi put da sam pisala originalnu priču na srpskom jeziku. Nastaviću, volim sve da pišem na srpskom, dopada mi se – ističe devojčica, koja se zahvaljuje svojoj voljenoj nastavnici iz SAVE Slađani Lukić Bundalo.

Samo reči hvale imala je i nastavnica za Mašu na koju je, ističe, veoma ponosna.

– U SAVU je došla sa dobrim znanjem srpskog jezika, a na našim časovima je njena kreativnost procvetala. Proširila je fond reči, upoznala se sa biserima srpske književnosti za decu, zavolela čitanje na srpskom jeziku i počela da samostalno piše odlične sastave i priče. Maša i njena porodica su pravi primer kako se saradnjom porodice i naše škole može postići puna dvojezičnost i negovati srpski jezik i kultura daleko od matice – priča nastavnica Slađana.

Zahvaljujući njenom entuzijazmu onlajn škola je kao posebno priznanje dobila specijalnu nagradu za likovni izraz. Naime, šestoro đaka, od kojih su četvoro Slađanini učenici, poslalo je radove koji su izazvali veliku pažnju na konkursu.

– Veoma sam ponosna na sve naše učenike koji su učestvovali. Uživali smo čitajući i slušajući basne, a potom kročili na Dositejev put i pokušali da osmislimo sopstvene. Smatram da je takav kreativan pristup, koji omogućava učenicima da budu stvaraoci svoje priče, a ne samo pasivni slušaoci, pravi način da se probude i razviju jezičke veštine naših učenika, ali i usvoji kultura i tradicija koja je mudrost basne iznedrila. Čak i učenici koji ne vladaju u dovoljnoj meri srpskim jezikom mogu se stvaralački izraziti kroz ilustraciju ili strip – objašnjava nastavnica srpskog jezika i književnosti, koja stoji iza školskog i dečjeg uspeha.

Srce puno ponosa je i svima zaposlenima u SAVI, koji su “Vestima” javili lep uspeh.

– Zahvalni smo Zadužbini koja nam je dozvolila da učestvujemo, s obzirom na to da su do sada učestvovale samo škole iz Srbije, u kojima se na srpskom jeziku odvija celokupna nastava. Time je naša radost zbog uspeha još veća. Ohrabreni ovim priznanjem, puni poleta nastavljamo dalje svoju misiju, a to je da svako dete u dijaspori nauči srpski jezik i obogati svoju kulturu – naglašavaju u SAVA onlajn školi srpskog jezika, kulture i tradicije.

Slađana Lukić Bundalo i Milutin Nikolić, vlasnik škole SAVA

Nagrada i od nastavnice

– I od nastavnice Slađane sam dobila knjigu “Mene je teško ne voleti” (autorke Jasminke Petrović) o jednom psu i njegovoj vlasnici devojčici. Čitali smo odlomak romana na času i mnogo mi se dopala priča. Učiteljica mi je poslala baš tu knjigu i radujem se što ću je pročitati celu – navodi ponosno devojčica, koja voli da čita i na engleskom, ali mahom stripove, najviše “Big Nate”.

Maša sa mamom i bratom

U kući se priča srpski

Maša, čija je porodica već 16 godina u Kanadi, sa školom SAVA se upoznala prošle godine. Kako zbog pandemije nije išla u školu, krenula je na probne časove i oduševila se. Ne samo ona, već i njeni roditelji.

– Posle prvog časa smo već znali da je taj program odličan za našu decu. Dinamičan je i interaktivan i u pozitivnoj atmosferi imaju prilike da nauče mnogo toga. I dodatne aktivnosti koje škola organizuje takođe su zabavne i edukativne – kaže zadovoljna Mašina mama Slađana.

Napominje da u kući pričaju isključivo srpski jezik, ali da su te teme ipak ograničene na neke svakodnevne aktivnosti.

– U SAVA školi ima priliku da, kroz različite teme i situacije, proširi svoje poznavanje srpskog jezika. Napredak je veoma primetan. Čak je počela da ispravlja brata ako se nekada nepravilno izrazi – dodaje kroz osmeh.

Poučna priča

Pročitajte kako je Maša doživela čuvenu basnu:

“Los je pozvao svog prijatelja psa na ručak. Čim je stigao kod losa kući, pas mu je rekao da medved priča ružne stvari o losu i kako ne želi više da mu bude drug. Los se veoma naljutio i odmah je krenuo kod medveda da ga pita što ne želi više da budu prijatelji. Medved se začudio i rekao da to nisu njegove reči. Tog trenutka se i los pojavio ispred medvedove jazbine. Čim ga je video, los je zaključio da ga je pas slagao. A pas se uplašio i pobegao u šumu!”

Pouka: U laži su kratke noge!