Lična arhiva
OLUJA NIJE OSLABILA SPORTSKI DUH: Učesnici nadmetanja u Cofingenu

Društvo “Nikola Tesla” iz Cofingena, na čelu sa Nenadom Milićevićem, u saradnji sa Dopunskom školom na srpskom jeziku iz Oftringena, Stanislavom Puflovićem, predsednikom školskog odbora i profesorkom Gordanom Nikolić, organizovali su kros RTS u dijaspori i dečje sportske igre.

U goste je kao važno pojačanje stigla velika grupa đaka i roditelja iz Sura sa profesorkom Tijanom Krajinom. Tu su bili i njeni učenici iz Cuhvila i Bila. Najavljena oluja i kiša nisu oslabile sportski duh đaka, roditelja i organizatora. U Švajcarskoj često čujemo izreku da nema lošeg vremena već samo “loše obučenih” za takvo vreme.

Kada je počela prva trka više niko nije ni pogledao u oblačno nebo, niti osetio kapi hladne kiše, a na cilju su milimetri odlučivali o pobedi. Foto-finiše trka zabeležili su roditelji mobilnim telefonima.

U istom duhu nastavljeno je kasnije sa brojnim drugim sportskim aktivnostima u kojima su učestvovali i uživali svi zajedno, deca, roditelji, bake i deke. Skakalo se u džakovima, igrao se šah, nadvlačio konopac, trčalo sa jajetom u kašici, precizno šutirala lopta.

Bilo je i mnogo iznenađenja – kada je precizni šut loptom kroz određen otvor ubacila Nina Abadžić posle mnogo neuspešnih pokušaja “ljutih fudbalera”. Zoran Stefanović iz Lucerna je posle Nine osvetlao obraz dečacima i iz prvog puta precizno šutnuo loptu kroz obruč.

Na sportskom danu su svi pobednici i svi su stigli na cilj, osvojili diplome i medalje. To je i bila želja organizatora. Nekoliko imena ćemo izdvojiti. Georgije Tripić, osmogodišnjak iz Buksa je mnoge nagrade uzeo na krosu, šahu, skakanju u vreći, jaje je pažljivo doneo do cilja prvi. Todor Simić se takođe ozbiljno sprema za šahovskog velemajstora.

IZ SVE SNAGE: Nadvlačenje konopca

Nova poznanstva

Brigu o gostima i učesnicima, medalje i ručak za svu decu organizovalo je udruženje “Nikola Tesla”. Diplome koje su deca dobila posle završenog krosa obezbedile su nastavnice Tijana Krajina i Gordana Nikolić. Dok su trajala nadmetanja vredni domaćini su spremali ručak za decu, sklapana su nova poznanstva, posle više godina nekoliko mama je srelo svoje skoro zaboravljene drugarice iz drugih gradova.

Uprkos hladnom i kišovitom danu atmosfera je bila vesela i sportska. Na kraju su svi poželeli da se opet sretnu. Profesorke Tijana i Gordana su veoma zadovoljne kako je protekla manifestacija sigurne da će sledeća biti još masovnija.