Tanjug
Srpski brend se vratio: Vučić u pogonu fabrike

Ponovno pokretanje proizvodnje u Budimki je simbol podizanja Srbije, jer je ova fabrika važna za našu zemlju i za sve nas, poručio je Aleksandar Vučić posle otvaranja fabrike prehrambene industrije u Požegi, nekadašnjeg giganta, u kojem je proizvodnja bila zaustavljena 2015. posle dve i po decenije posrtanja.

Kako je najavio Dragan Marković iz beogradske ITN grupacije, koja je kupila Budimku, 12. juna na traci se pojavio prvi proizvod, a reč je o tegli džema od maline, koja je simbolično poklonjena predsedniku Vučiću. Malina je izabrana jer je simbol Požege i jedan od najpoznatijih srpskih brendova, a to će, uvereni su i vlasnici i predsednik Srbije, ponovo biti, jer će država i porodica Marković zajedno učiniti sve da požeška fabrika opet osvoji tržište.

– Povratak Budimke je veliki uspeh za Srbiju – rekao je Vučić, držeći u rukama kanticu mešane marmelade, koja ga je, kako je istakao, podsetila na detinjstvo.

Primajući na dar prvu teglu džema sa proizvodne linije, Vučić je poručio da je veoma srećan.

– Mislim da je svaki čovek koji voli Srbiju mnogo srećan zbog ovoga. Vratiti Budimku posle 20 godina je veliki uspeh. Toliko sam srećan što posle svih problema, koje je Budimka imala danas možemo da budemo radosni. Povratak ove fabrike nam pokazuje koliko dugo smo propadali. Takođe, ovo je dokaz da kada radimo i kada smo ujedinjeni u borbi za boljitak, onda možemo da budemo uspešniji nego ikada – uveren je Vučić.

On je otkrio da je, razgovarajući sa porodicom Marković, kupcima fabrike, saznao da se sadašnji direktor školovao u inostranstvu i da se vratio u Srbiju kako bi svoje znanje stavio na raspolaganje svima nama.

– U Srbiji može dobro da se zarađuje, i to treba da znaju naša deca. Otvaranjem Budimke naši poljoprivrednici imaće sigurnu prodaju svog voća, neće više imati brigu kako će ga plasirati. Ova velika domaća fabrika dokaz je da naša zemlja krupnim koracima ide napred. Sa ovakvim ljudima koji veruju u Srbiju, Budimka je od simbola propadanja postala simbol dizanja Srbije, kao feniksa iz pepela – poručio je predsednik Srbije.

Da je oživljavanje nekadašnjeg giganta moguće verovala je i porodica Marković, u čijem je vlasništvu ITN grupa. Fabriku, koja je godinama bila u stečaju, pa za nju niko nije hteo ni da čuje, kupili su za 212,7 miliona dinara. Uložili su više od pet miliona evra. Instalirana je nova oprema i izvršene sve potrebne rekonstrukcije, a nameni je privedeno 20.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora.

Markovići su strpljivo pripremali fabriku za proizvodnju i dočekali 12. jun, kada su, kao što su i obećali, na tržište plasirali prvu teglu džema. Biće ih, kako ističu, mnogo više, a potrošači će vrlo brzo moći da vide dobro poznate, ali i neke nove programe poput proizvoda od voća u kombinaciji sa lekovitim biljkama.

Obišao tunel Laz

Posle svečanog otvaranja Budimke, predsednik Srbije obišao je radove na izgradnji tunela Laz kod Čačka, u okviru budućeg auto-puta od Preljine do Požege, koji će se protezati na gotovo tri kilometra.

– Ovo je najduži tunel u Srbiji od 2.850 metara i svakako najteži za gradnju – naveo je Vučić, ističući da će ovaj auto-put mnogo značiti svim ljudima u zlatiborskom i moravičkom okrugu, kao i celoj Srbiji, pošto će ga građani koristiti kada putuju ka Zlatiboru i Crnoj Gori.

– Mislim da ovo niko nije očekivao, niti sanjao – poručio je Vučić.

Inače, deonica Preljina – Požega duga je 30,9 kilometara. Skoro trećinu ove trase na Koridoru 11, prema granici sa Crnom Gorom, činiće tuneli i mostovi.