D. Radaković
Bezbedno: Usluga bez kontakta

Jedna od najpoznatijih pekara u Pančevu ovih dana doživela je svetsku slavu burekomatom – šalterom na kome se na jednom mestu ubacuje novac, a na drugom izlazi – burek!

Nema medija u Srbiji koji ovih dana nije o tome izvestio mada je ta pekara prethodno već stekla slavu zbog različitih vrsta bureka, pre svega onog s kolenicom, pa piletinom i vanilom…

– I sami smo iznenađeni interesovanjem medija. Mada smo burekomat montirali još pre dve nedelje, sve je počelo u utorak jednim tvitom. Od tada ne samo što ne možemo da sa odbranimo od novinara već i od mušterija. Rođaci su nam javili da su preko društvenih mreža priču objavili i u Hrvatskoj i u Makedoniji – kroz smeh priča Svetlana Radaković koja sa suprugom Danilom vodi pekaru “Stankoski”.

Objašnjava da je njen suprug na ovu ideju došao još pre uvođenja vanrednog stanja.

– Kad je već bilo izvesno da je pandemija korona virusa zakucala i na vrata Srbije, a u pekari se stvarala gužva, suprug Danilo je predložio da montiramo vrata sa dva prozora kako mušterije ne bi bile blizu jedni drugima, pa tako ne bi postojala mogućnost da se međusobno zaraze, a istovremeno bismo tako zaštitili i sebe i svoje radnike. Stalnim mušterijama je na početku bilo čudno da pecivo čekaju na vratima, ali svi su navikli i ono čime sam zadovoljna jeste da su naši kupci disciplinovani jer drže distancu u redu – priča Svetlana.

Svetlana Radaković (levo) s koleginicom

O prvom burekomatu na svetu čulo se i u Nemačkoj gde kao lekar živi i radi njen rođeni brat.

– Njegova koleginica, Nemica koja veoma voli Srbe i Srbiju je još pre pet-šest dana pronašla priču o pekari sa burekomatom iz Pančeva i oduševljeno mu je prosledila uz komentar da su ljudi primenili parolu Čuvaj sebe – čuvaj druge. Nije imala pojma da sam mu sestra.

Na naše pitanje da li sa bratom priča o tome kakva je situacija u Nemačkoj i kako je njemu, Svetlana kaže da on radi u bolnici gde su svi testirani na korona virus i da rade strogo poštujući propisane mere države.

– Nemci su veoma disciplinovani po tom pitanju i za razliku od nas nijednu odluku ili meru vlasti ne dovode u pitanje. Objasnio mi je da je Nemačka desetak dana “ispred nas” kada je reč o širenju virusa, ali da je sve pod kontrolom i da nema panike. Pitala sam ga i šta misli o merama Vlade Srbije i on kaže da su sve krajnje opravdane i neophodne ukoliko želimo što pre da pobedimo korona virus – objašnjava Svetlana Radaković.

Osam vrsta bureka

Pekara “Stankoski” je nadaleko čuvena po čak osam vrsta bureka.

Osim klasičnih, prodaju i sa šunkom i sirom, kolenicom, pilećim batakom, gorgonzolom, ali i sa eurokremom i vanilom.

– I suprug i ja smo gurmani, pa smo pre šest i po godina uvrstili ovih osam proizvoda, ali uvek imamo novih ideja. Da nije bilo virusa korona, verovatno bismo počeli da pravimo još neku vrstu slatkih bureka. Premijera je ostavljena kad pandemija prođe – priča Svetlana Radaković.

Sve gotovo od subote do srede

Ideja je nastala 14. marta u subotu, a već u sredu, 18. marta, burekomat je počeo da radi i odmah postao prava senzacija. Funkcioniše tako što mušterije dođu do šaltera i naruče burek kod radnice, koja na sebi ima masku i rukavice. Njoj plate kroz jedan otvor, a burek dobiju kroz drugi.