Lična arhiva
Statue na palati Gopčević

U Trstu je nedavno organizovano veče posvećeno stradanju Srba na Kosovu i Metohiji. Prvo je predstavljena zbirka “ZLOČINI – Kosovo, tišina i sećanje” koju čine tri knjige, dve su delo rimske novinarke i književnice Marije Line Veke, a treća srpskog pisca i pesnika Veselina Dželetovića. Ova zbirka na italijanskom i srpskom jeziku govori o zločinima koji su počinjeni nad Srbima na Kosmetu.

U knjižari Kafe “San Marko” prikazan je i dokumentarni film “Katastrofa, pogled na Kosovo i Metohiju” koji je Marija Lina Veka snimila sa rediteljem Alesandrom Antonarolijem u februaru 2008. godine. Taj 25-minutni film sa posebnom pažnjom prati dramu Srba u enklavama na Kosovu.

Uvodnu reč održala je Ivana Stojiljković, generalna konzulka Srbije u Trstu, zahvalivši Mariji Lini Veka na zalaganju i hrabrosti koju je iskazala u prethodnih 23 godine, koliko već priča o onome što je proživela i otkrila suočavajući se sa tragičnim događajima koji su pogodili srpski narod na Kosovu i Metohiji, počev od NATO bombardovanja 1999. godine, pa sve do danas.

Prisutnim gostima je objašnjen značaj Vidovdana za Srbe, da je tokom poslednjih šest vekova taj dan više puta bio prekretnica, ne samo za Srbiju, nego i za Evropu i ostatak sveta (od Bitke na Kosovu polju protiv Osmanlija 1389. godine do ubistva austrijskog cara Franca Ferdinanda, u Sarajevu 1914. godine, koje je izazvalo početak Prvog svetskog rata).

Istaknuto je i da mnogi ne znaju da u centru Trsta, na palati Gopčević, četiri statue svedoče o glavnim srpskim junacima Kosovskog boja (car Lazar, carica Milica, Miloš Obilić i Kosovka devojka). Objašnjeno je da je to bila krvava bitka u kojoj se procenjuje da se 70 posto aktivnog muškog srpskog stanovništva žrtvovalo da bi sprečili napredovanje Otomanskog carstva i zaštitili svoje zemlje i pravoslavnu veru.

Uvodna reč: Ivana Stojiljković i učesnici tribine