EPA
Puna bašta: Restoran u parku Prater

Veliko popuštanje epidemioloških mera u Austriji, koje se sprovodi od prošle srede, najviše je obradovalo ugostitelje, ali i njihove goste. Već prvog dana, gotovo svi lokali su bili puni onih koji su jedva dočekali da ponovo odu na kafu sa prijateljima. Mnogi naši zemljaci koji žive u Beču pohrlili su takođe u kafiće i restorane na čašicu razgovora sa prijateljima.

Iako postoje brojne mere koje se primenjuju u ugostiteljskim objektima, one nikome ne padaju teško jer su se posle dugo vremena uželeli druženja.

Ipak, ko želi u svoj omiljeni restoran ili kafić mora da ima ili negativan test na koronu – antigenski ne stariji od 48 sati, kućni ne stariji od 24 sata i PCR ne stariji od 72 sata. Dozvola za ulazak je i potvrda o izlečenju od korone ne starija od šest meseci ili potvrda o vakcinaciji. Osim toga, po ulasku u lokal, maska mora da se nosi do stola, za kojim na otvorenom može da sedi najviše 10 odraslih, a u zatvorenom do četiri osobe.

Svi su već prvog dana bili upoznati sa svim ovim merama i pripremili potrebnu dokumentaciju, koja je od sada do pobede nad pandemijom “ulaznica” za restorane i kafiće, ali i bazene, frizerske salone…

Hrana ukusnija u restoranu: Irena Majkić

Radomir Mihailović, vlasnik bečkog restorana Va Bene se obradovao gostima posle osam meseci tokom kojih je zbog pandemije morao da drži zatvoren lokal. Za “Vesti” kaže da je od prvog dana vladalo veliko interesovanje gostiju, koji su i pored lošeg vremena, došli u njegov restoran u velikom broju.

– Što se propisanih mera tiče ugostiteljski objekti su preuzeli kontrolu, ali tu nema nikakvih problema. Kad dođu, gosti ispred ulaza sačekaju dok ih neko od osoblja ne uvede. Oni sami odmah pokazuju potrebne potvrde – objasnio je Mihailović.

Kaže da su građani osam meseci bili “zatvoreni”, da su se uželeli restorana i da su jedva dočekali njihovo ponovno otvaranje.

Mnoge naše Bečlije pohrlile su od prvog dana u kafiće, restorane na čašicu razgovora sa prijateljima.

– Meni je ispijanje kafe sa prijateljicama, u kafiću u koji smo redovno dolazile, mnogo nedostajalo. Zatvaranje ugostiteljskih objekata preselilo je naš kompletan društveni život na mobilni telefon, odnosno na razgovore telefonom i preko društvenih mreža – kaže Jasmina Kojić.

Irena Majkić dodaje da joj mnogo znači što konačno može ponovo u restoranu da sedi sa društvom i uživa u hrani i piću.

– Tokom zaključanosti morali smo hranu da naručujemo. Hrana može biti iz istog restorana, ali ne može biti istog ukusa kad jedete u restoranu sa prijateljima ili sami kod kuće – dodaje ona.

Pavle Pavković je sa velikim nestrpljenjem iščekivao ponovno otvaranje kafića.

– Navikao sam da više puta dnevno odem u obližnji kafić i popijem kafu. Znam da ću tamo sresti prijatelje sa kojima mogu da razmenim koju reč. Sedenje u četiri zida toliko dugo nije zdravo. Konačno možemo ponovo da se družimo, tako da mi nije ni teško da se testiram ako treba i svaki dan da bih došao u kafić, sve dok ne dođem na red za vakcinaciju – objasnio je on.

Gosti su disciplinovani: Radomir Mihailović

Obezbeđeni testovi

Istakao je i da nije problematično ni redovno testiranje osoblja, koje je obavezno.

– Privredna komora nam je obezbedila testove i radimo ih redovno. Nije ništa problematično u sprovođenju tih mera – kaže Mihailović.

Kada je reč o pomoći države tokom osam meseci zatvorenosti pohvalio je vlasti zbog podrške tokom “nedobrovoljnog odmora”.

Ponovo će ugostiti umetnike: Filip Ćurković

Uskoro izložbe, muzika i stihovi

I Filip Ćurković, vlasnik restorana Das piano kaže da su se Bečlije uželele dobre hrane i muzike i da od prvog dana popuštanja mera postoji veliko interesovanje. Ćurković podvlači da je disciplina Bečlija na visokom nivou, te da nema problema.

– Kontrola potrebne papirologije nije teška. Ljudi su veoma disciplinovani i sami ih prikazuju čim dođu – objasnio je on.

Inače, Ćurković je u svom lokalu, pre pandemije, okupljao umetnike sa prostora bivše Jugoslavije i pružao im priliku za predstavljanje. Organizovao je književne večeri, muzičke večeri i izložbe slika, što namerava ponovo da radi čim to epidemiološke mere budu dozvolile.

– U Beču ima puno naših umetnika kojima je potrebno dati priliku da se predstave. Čim mere to budu dozvolile ponovo ću organizovati takve večeri. Nadam se da će to biti već idućeg meseca.