Z. Vicelarević
ZNAČAJNO PRIZNANjE: Lučiano Kaluža

Lučiano Kaluža, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, nedavno je imenovan za počasnog vicedoajena konzularnog kora u nemačkoj pokrajni Hesen. Imenovanje je krajem avgusta priređeno u velelepnom zamku Bibrih u Vizbadenu, glavnom gradu pokrajine Hesen, a prisustvovali su predstavnici konzularnog kora pokrajine Severne Rajne – Vestfalije, generalni konzuli Hesena, predstavnici institucija Hesena, grada Vizbadena i Frankfurta.

– Prilično sam privilegovan što mi je ukazana čast da obavljam tu funkciju. Pre svega zato što u diplomatsko-konzularnom koru Hesena ima brojnih kolega generalnih konzula koji veoma dobro obavljaju svoje poslove. Posebno zadovoljstvo za moje imenovanje je zato što ne dolazim iz geografski i ekonomsko baš najsnažnije zemlje. Verujem da je od kancelarije za protokol i drugih institucija pokrajine Hesena prepoznat moj dosadašnji rad u jačanju međusobnih veza sa ostalim zemljama i zalaganje, prvenstveno u zastupanju zemlje iz koje dolazim. Ovo je takođe prilika da sada još više dođe do izražaja predstavljanje Bosne i Hercegovine, pre svega kad je reč o ekonomiji – kaže za “Vesti” Lučiano Kaluža.

U pokrajini Hesen postoji 107 konzularno-diplomatskih predstavništava iz gotovo svih zemalja sveta i svi su članovi konzularnog kora. Novi doajen je dr Volfgang Fridrih Vilhelm, generalni konzul Švajcarske, koji je preuzeo dužnost od Ale Polijove, generalnog konzula Ukrajine, a imenovanje je izvršio Diter Bajne, šef protokola pokrajine Hesen. Doajen i vicedoajen su glavna spona između konzularnih predstavnika i pokrajine Hesen, a dužnost se ogleda u prisustvu svim zvaničnim ceremonijama, kao i pripremanje i organizovanje protokola i komunikacija i koordinacija sa ostalim predstavnicima konzulata. Dužnosti doajena i vicedoajena traju do završetka njihovog konzularnog mandata. Podsetimo da je dužnost doajena svojevremeno vršila Aleksandra Đorđević, generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu, do kraja svog mandata.

GRUPNI PORTRET: Lučiano Kaluža, Volfgang Fridrih Vilhelm, Ala Polijova i Diter Bajne

Pomoć građanima– U početnom periodu pandemije korona virusa, pa do juna generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Frankfurtu je radio u izmenjenom režimu. Prvenstveno putem pružanja usluga telefonom i električnom poštom i ličnom komunikacijom sa našim državljanima. Odgovoreno je na nekoliko hiljada upita i pružen je određeni vid asistencije, prvenstveno u davanju informacija kako i na koji način da se reguliše pravo boravka u Nemačkoj, kao i na koji način se može ili ne može putovati prema BiH – kaže Kaluža.

Otišlo više od 30 autobusa

– Na zadatku repatrijacije je urađeno nekoliko desetina najava. Otišlo je više od 30 autobusa koje smo mi organizovali sa detaljnim planom puta, imenima i prezimenima putnika, graničnim prelazima na kojima će ti autobusi preći do matične zemlje. Radili smo sve što

dosad nije bila praksa. Lično sam kontaktirao sva udruženja i klubove poreklom iz BiH koja su aktivna u Hesenu kao i predstavnike verskih zajednica, islamske, pravoslavne i katoličke, da zajedno pomognemo ljudima iz naše zemlje – rekao je Lučiano Kaluža.