J. Gajeskov
Učesnici takmičenja za najtežu ludaju i najdužu tikvu

Tokom četvorednevne manifestacije Dani ludaje u Kikindi, održane od 19. do 22. septembra, na desetine hiljada gostiju iz cele Srbije, susednih država i Evrope, pa čak i onih od Čikaga do Sidneja, uživalo je u predivnom programu i ljubaznošću domaćina i organizatora. Bilo je tu za svakog po nešto: od društveno-kulturnih i sportskih manifestacija, pa do ukusne klope i lepe narodne pesme i igre. Održane su izložbe na razne teme i književne večeri, karneval maskiranih predškolaca sa žurkom, međunarodni omladinski kamp, kaoi takmičenje u rezbarenju ludaje, streljaštvu, gađanju glinenih golubova, odbojci, rukometu, fudbalu.

Za dobro raspoloženje gostiju pobrinule su se estradne zvezde Dragana Mirković, Mitar Mirić, Željko Joksimović i drugi. Posebno bi trebalo izdvojiti koncert kubanske muzike i promociju kubanske, kao i mediteranske i dalmatinske kuhinje. Uživali su posetioci i u grumanluku poznatog kao banatski fruštuk, a verovali ili ne, osim kulinarskih specijaliteta od ludaje posetioci su mogli da probaju i zanatsko pivo od “banatske banane”.

Među mnogobrojnim posetiocima pravo je zadovoljstvo bilo sresti Milku Kerkez, članicu ženske grupe Etnosuvača iz Kikinde. Ona je svojevremeno živela u Sidneju, za koji je vežu lepe usponeme, a sa Petog kontinenta stiže i Dušanka Dženopolac koja je dugi niz godina živela takođe u Sidneju.

– Doduše, u Kanberi sam rodila ćerku Branku, a u Melburnu sam radila u fabrici Ford. Sada uživam u Novim Kozarcima kod Kikinde i aktivan sam član tamošnjeg udruženja žena – rekla je Dušanka za “Vesti”.

Jednoglasna ocena je da je ovogodišnja četvorodnevna manifestacija oduševila sve goste i posetioce prestonice bundeve. Čestitke zaslužuju svi koji su učestvovali u organizaciji manifestacije koja će im ostati u lepom sećanju, a onima koji su propustili ovogodišnje druženje u Kikindi upućen je poziv da dogodine dođu na 35. dane ludaje. Sigurno je da neće zažaliti!

Pala dva rekorda

Centralni dan 34. Dana ludaje u Kikindi obeležilo je obaranje dva rekorda. Najteža bundeva bila je 639,5 kilograma i nju je uzgajio Dušan Jankov iz Čuruga, dok je najdužu tikvu od 3,5 metara proizveo Milan Vučen iz Kikinde. Nagrade im je uručila poznata glumica Vesna Čipčić, koja je rodom iz Kikinde.