EPA/ALEXEY NIKOLSKY
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman 10. septembra dolazi u zvaničnu posetu Srbiji i nesumnjivo će biti srdačno dočekan kao retko koji šef države koja je priznala nezavisno Kosovo.

Češki predsednik poznat je kao otvoreni protivnik secesije južne srpske pokrajine i zastupnik teze da je to bila diplomatska greška zvaničnog Praga. Uoči dolaska u srpsku prestonicu nije isključio mogućnost da bi jednog dana moglo da dođe do povlačenja tog priznanja.

Upitan da li bi Češka trebalo da bude jedna od prvih većih država koja je “ukinula priznanje”, on je podsetio da su evropske države koje nisu priznale Kosovo bile motivisane činjenicom da imaju značajnu nacionalnu manjinu na svojoj teritoriji, što sa Češkom nije slučaj.

– Setite se da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom, Kipar iz sličnih razloga, kao i Slovačka sa mađarskom manjinom. Bojim se da će to biti teško sprovesti. Ali, opet, ne isključujem da će se to jednog dana dogoditi. Na kraju krajeva, ratni zločinci ne bi trebalo da vode nijednu zemlju u Evropi – poručio je Zeman u intervjuu za češki portal Parlamentni listi.

Do sada je 15 država povuklo priznanje nezavisnog Kosova, što srpskoj diplomatiji zameraju i u Briselu i Vašingtonu, glavnim mentorima Prištine.

Zamenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj takođe se žalio na to što je Srbija izdvojila sredstava i “priprema kampanju za povlačenje priznanja”.

– Ako bismo bili članica UN, priznanje bi bilo univerzalno – rekao je Hodžaj, koji je u dva navrata bio i šef diplomatije privremenih institucija u Prištini.

Iako su do sada prištinske vlasti uglavnom demantovali objave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o novim povlačenjima priznanja, Hodžaj je u intervju za KTV priznao da je 13 država to već učinilo.

I dok u srpskoj javnosti željno iščekuju da povlačenje priznanja usledi od neke evropske zemlje, češki navijači koji su krenuli na fudbalsku utakmicu Kosovo – Češka, igranoj u subotu u Prištini u okviru kvalifikacija za Evorpsko prvenstvo, sledili su politički narativ svog predsednika.

Osmoro čeških državljana uhapšeno je zbog sumnje da su planirali da na toj utakmici puste dron s natpisom “Kosovo je Srbija”.

Policija u Uroševcu je kod šest muškaraca i dve žene pronašla dron, dve zastave Srbije, jedan transparent, kameru i dva uređaja za radio-vezu. Mada mnogo Srba živi u Pragu, od osmoro privedenih samo je jedna osoba imala i državljanstvo Srbije. Drugim rečima, bio je to pokušaj čeških navijača da iskažu sopstveni politički stav prema jednostranoj secesiji izvedenoj uz pomoć terorističke OVK i NATO.

Svi u EU osim Prištine

Zeman je istakao i da će predstojeća poseta Srbiji biti pre svega ekonomskog karaktera. Napomenuo je da podržava postepeno približavanje Zapadnog Balkana EU “s izuzetkom Kosova”.

Na konstataciju da bivši kosovski premijer u ostavci ima zanimljivu prošlost i da su (verovatno) svedoci ubijeni, te mu se zato ne može suditi, Zeman je kratko uzvratio: “Da, OVK, to se zna.”

“Dobrodošlica” za Olbrajtovu

Bivšoj državnoj sekretarki SAD Madlen Olbrajt pre sedam godina Česi su usred Praga priredili “dobrodošlicu”. Na promociji njene knjige grupa Čeha nosila je transparent s natpisom “Oteto Kosovo”, sliku Olbrajtove kako se ljubi sa Tačijem, fotografije NATO bombardovanja i plakat na kojem piše “IPKO”, naziv kosovske telekomunikacione kompanije iza koje stoji firma američke političarke. Olbrajtova, inače poreklom iz Češke, besno je povikala: “Odvratni Srbi, napolje!”, dok su je demonstranti častili porukom: “Krvava baba”.