B. Miličić
Ikone u rukama najmlađih: Folkloraši KUD Drina

U hramu Svetog Stefana i Jelene u Augzburgu proslavljena je hramovna slava, a liturgiju je u bogomolji prepunoj vernika služio episkop diseldorfski i nemački Grigorije. Njemu su sasluživali nadležni sveštenik jerej Nenad Živković, gosti iz Minhena protojerej Predrag Gajić i jerej Bojan Simić, sveštenik Zvonko Angelovski, đakon Aleksandar Sekulić i eparhijski đakon dr Marko Vilotić.

Za pevnicom su pojali: Dejan Ristić, Nemanja Andrijašević, Damjan Počuča i dr Marko Vilotić. Vladiku je ispred hrama dočekala grupa parohijana, a mala Teodora Tintor sa majkom Draganom predala mu je buket cveća u znak dobrodošlice. Posle pričešćivanja najmlađih, usledio je ophod oko hrama, a u litiji su bila i deca iz folklora KUD-a Drina koja su nosila ikone.

Osveštana su slavska obeležja koja su pripremili kumovi ovogodišnje slave Milan Tintor, Saša Marković, Milanka Brkić i Risto Dragutinović sa porodicama, a za sledeću godinu kao slavski domaćini prijavili su se Goran Stupar, Lazar Božić i Sara Ranđelović.

Vernicima je hramovnu slavu čestitao vladika Grigorije i izrazio zadovoljstvo što se nalazi u hramu koji su podigli sveštenici zajedno sa vernim narodom i što su parohijani u velikom broju došli na hramovnu slavu.

– I ova današnja slava je sabiranje naroda, jer treba da budemo zajedno kao srodnici sa Hristom i našim svetima. Kao takav sabran Božji i Hristov narod, poštovaće nas i drugi narodi. Ova deca pokazuju da mi kao narod imamo budućnost, jer njih krase zdravlje, čestitost, dobrota i lepota. Volimo Boga i bližnjeg svoga, jer je to naš put i na njemu treba da istrajemo – poručio je vladika Grigorije.

Jerej Nenad Živković, sveštenik hrama Svetog Stefana i Jelene zahvalio je episkopu Grigoriju, sveštenicima, đakonima i svim vernicima, a posebno kumovima. Zatim je organizovan zajednički ručak za sve prisutne koji su pripremili kumovi slave. Tokom slavskog ručka nastupili su članovi folklornih društava Drina i “Sveti Sava”, a dvoje folkloraša sviralo je na violini i harmonici.

Pomoć za Tisu

Tokom liturgije i slavskog ručka Ljiljana Despot, članica uprave KUD-a Drina, prikupljala je pomoć za devojčicu Tisu Sredojev iz Kikinde koja boluje od raka i nalazi se na lečenju u bolnici u Augzburgu. Vladika Grigorije i jerej Nenad Živković pozvali su prisutne da novčanim prilogom pomognu lečenje.

Dan pre slave u Augzburgu, novčani prilozi prikupljani su i u Minhenu na proslavi KUD-a Jugos. Ljiljana Despot kaže da je ukupno prikupljeno 2.528,36 evra i da akcija i dalje traje.

Borba za status crkve

U propovedi jerej Bojan Simić je istakao da je sabornost jedna od karakteristika naše Srpske pravoslavne crkve i da to pokazuje i ova slava. Za verni narod i sveštenstvo veoma je važna borba da Srpska pravoslavna crkva dobije u Nemačkoj priznati status crkve, a ne da i dalje bude tretirana kao udruženje građana. Na tome se radi i to treba da podrže svi vernici kojim je stalo do ravnopravnog statusa Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj.