Z. Mirković
Vesela atmosfera: Učesnici doputovali iz drugih gradova i zemalja

Klub mladih umetnika, koji deluje u okviru bečkog odbora Prosvjete organizovao je Veče mladih pisaca, ovaj put posvećeno Danu žena. Ovaj klub, koji već tri godine uspešno vode profesor Vesna Špirić i inženjer Uroš Uljarević, organizuje različite projekte u oblasti umetnosti i kulture.

Voditeljke Katarina Stanisavljević i Anja Rudić su provele publiku kroz magično veče pisane reči, a Božidar Radenković Boki je svakog izvođača pratio instrumentalnim improvizacijama na klavijaturama i tako dao još lepšu notu čitavom programu. Svi prisutni su, već tradicionalno, dobili poklone u vidu citata poznatih autora, dok je svaka dama dobila po jednu crvenu ružu.

Publika je uživala u delima o lepoti, ljubavi, radosti, čežnji i prolaznosti života.

Sve prisutne najpre je pozdravio Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete, a veče je otvorio Nikola Prerad “Pesmom ženi” Jovana Dučića i tako damama čestitao praznik. Posle toga su se smenjivale autorske pesme i odlomci iz proznih dela mladih pisaca. Među njima se našao i Hazim Hadžić, autor pet uspešnih romana.

– Ono što me najviše raduje je činjenica da trajemo nekoliko godina i da svaki put imamo sve više izvođača. Večeras smo imali najviše debitanata koji su oduševljeni idejom i konceptom. Neki od njih su doputovali iz drugih gradova i zemalja zbog ovog događaja i to je najbolji pokazatelj da radimo pravu stvar i podržavamo istinske vrednosti – istakla je Vesna Špirić.

– Veoma smo ponosni što se Klub mladih umetnika afirmisao kao jezgro kulture i umetnosti u Beču kroz plodan rad naših članova. Naše zajedničko stvaralaštvo samo buja i cveta i rađa plodove srpskog kulturnog nasleđa u dijaspori. Pridružite nam se i postanite deo ovog novog talasa kreativnosti – poručuje Uroš Uljarević.

Ono što daje posebnu draž događaju je i činjenica da izvođači dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a raznolikost u odabiru dela čini da publika ode sa događaja produhovljena i puna srca.

Divan događaj

Nikola Despotović, koji je prvi put nastupao na Večeri mladih pisaca, nije krio oduševljenje celokupnom organizacijom.

– Dok god se budemo okupljali, mislili svojim glavama i stvarali, znaćemo da postojimo i da postoji naš narod i umetnost i sve one prave vrednosti u našim životima. Baš zbog toga mi je neizmerna čast i zadovoljstvo što sam deo ove Večeri mladih pisaca. Ovo je divan događaj koji mora da se neguje i u predstojećim godinama, te se neizmerno radujem da i sam budem deo takve budućnosti. Organizatorima poručujem – nastavite tako, jer uvek će postojati deo ljudi koji će živeti da se smeju, plaču, raduju ili tuguju zajedno”, kazao je on.