Youtube/N1
Valentin Incko

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je trebalo da se obeleži 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma završila se svađom.

Reagujući na optužbe visokog predstavnika Valentina Icka da Republika Srpska krši Dejtonski sporazum, predsednik Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik mu nije ostao dužan optužujući ga da mrzi Srbe, da je monstrum i da se neovlašćeno “petlja u tumačenja mnogo čega u BiH”.

– Pripadam srpskom narodu i ponosan sam zbog toga. Moj narod je prihvatio Dejtonski mirovni sporazum verujući u korektnost međunarodnih predstavnika i međunarodne zajednice. Vremenom se uverio da to nije tako. Moj narod je mali i nikada nije vodio osvajačke ratove. U prošlom veku smo bili pod sankcijama i 16 godina vodili nametnute ratove – naglasio je Dodik.

Bivši šef Misije SRJ u Vašingtonu i dugogodišnji jugoslovenski ambasador Nebojša Vujović ocenjuje da je Incko na silu donosio čitav niz odluka, te da je nastavio praksu prethodnih visokih predstavnika koji pritiscima ucenjivali ili uslovljavali Republiku Srpsku.

– On je tu već 15 godina, ni sam više ne zna koliko je već u Bosni i kao da su ga zaboravili. Sete ga se za poneku godišnjicu, kao što je ova. On je mnogo toga u BiH izvodio na silu, a to što se i dalje u Sarajevu tretira kao nezamenljiv čovek to više nema smisla – ističe Vujović.

Komentarišući tvrdnje da Srpska ruši BiH, Sonja Karadžić Jovičević primećuje da su upravo Srbi ti koji su najveći zagovornici poštovanja Dejtonskog sporazuma.

– Najveći paradoks jeste u tome što je tokom ovih 25 godina ogroman broj Srba bio optužen za ugrožavanje Dejtonskog sporazuma, s čitavom lepezom sankcija provedenih u to ime, dok su ga drugi menjali u hodu, onako kako im trenutno odgovara, a da za to nikome nisu odgovarali.