Ž. M.
Virtuelno predstavljanje zbornika: Mladi autori su čitali svoja dela

Kulturno udruženje Zlatna reč iz Beča, čiji je predsednik književnica Slavica Klein, svake godine štampa zbornik koji je posvećen uvek nekom drugom književnom velikanu koji je u jednom periodu svog života boravio i stvarao u glavnom gradu Austrije. Ove godine je zbornik posvećen reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću, sa akcentom na afirmaciji književnog stvaralaštva mladih, neafirmisanih i manje poznatih stvaralaca, kao i savremenim piscima izvan granica njihovih zemalja.

Sam zbornik je podeljen na poetske i prozne radove. Paralelna tema zborničke knjige, uz Vuka Stefanovića Karadžića bila je “Običaji i mi” u kojoj se uglavnom bude zaboravljena sećanja i mahom paralelizira drevna tradicija srpskog naroda i savremeni odnos prema njoj.

Pesnički i prozni radova su štampani u zborničkoj knjizi “Kroz Vukovo slovo – Ćirilica, običaji i mi”, a žiri na čelu sa dr Vjerom Rašković je odabrao 50 od 392 pristigla rada iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, Austrije, Mađarske pa čak i iz dalekih Sjedinjenih Američkih Država.

“Priznajem, da mi je bilo vrlo teško da odaberem najbolje autore. Odredile su ih nijanse u kvalitetu. Nagrađeni su zaista dosegli najviši nivo stvaralačke pismenosti, naravno prema mojim kriterijima. Zadane teme su obrađene u skali uspešnosti od onih koji se tek sižejno dotiču teme do onih koji su ovladali poetskim i narativnim izričajima”, napisala je dr Vjera Rašković Zec, predsednik žirija.

Za umetnički izražaj i kvalitet radova nagrađeni su sledeći autori:

Plaketa za tekst: Dragan Vilić iz SAD. Prva nagrada: Vesna Sekulić i Ljiljana Z. Terentić. Druga nagrada: Dragana Đurković Tošić i Dragica Beka Savić.Treća nagrada: Milka Vasić i Milan Čorak

Pohvale: Radmila Bojinović, Vladimir Radovanović, Sveta Cakić, Ines Erceg, Vesna Đukanović, Slobodan Vrhovac, Ljerka Petković, Sreten Bošković i Miladin Dabetić.

Zbornik je posvećen Vuku Karadžiću

Zbog situacije izazvane korona virusom, organizatori literarnog konkursa iz Kulturnog udruženja Zlatna reč su bili prinuđeni da virtuelno, preko interneta, organizuju predstavljanje zborničke knjige.

Mladi prvonagrađeni autori: Natalija Tomić, Marija Vasović, Milica Borovčanin, Jovana Glidžić, Tijana Našpalić, Dimitrije Dmitrović, Aleksandar Maksimovski su čitali svoje radove.

Zbornik je objavljen uz pomoć Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova.

Na koricama zborničke knjige je ilustracija Vuka Karadžića, rad Zvonka Dimitrijevića akademskog slikara iz Beča. Mišljenje o knjizi je napisao Milutin Đuričković, a urednik zbornika je Slavica Klein.

Knjigom je poslata poruka da je jezik hranitelj naroda, a književna manifestacija koju tradicionalno organizuje udruženje Zlatna reč, polako ali sigurno poprima internacionalne razmere.