Lična arhiva
Lakše je uz igru: I lutke pomažu u čitanju

U organizaciji Saveza Srba u Italiji i Centra za bolje vaspitanje Zaviri iz Beograda u u devet gradova severnog dela Italije održano je devet radionica pod nazivom Na srpskom čitaj za 5 u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Italiji koju organizuje Savez. Radionice su održane u Vićenci, Basano del Grapi, Udinama, Skiju, Tori, Valdanju, Alontu, Roveretu i Arzinjanu.

Radionice su vodili mr Snežana Milošević Ješić i Zoran Ješić iz Beograda. Na promocijama se čitalo, prepričavalo, glumilo i pevalo na srpskom. Vasilije Ješić, sin bračnog para Ješić, kao izvođač pesme koja predstavlja muzičku podršku učenju jezika, aktivno je učestvovao u lutkarskoj radionici promovišući lako učenje čitanja ćirilice i pesmu “Čitaj za 5”.

– Naši gosti su ovoga puta pripremili predavanje o neophodnosti znanja maternjeg jezika za pravilan razvoj ličnosti. Lutkarska radionica posle upečatljivog predavanja, podstakla je direktno učešće dece u igri koja olakšava razumevanje pročitanog sadržaja. U radionicama su uz decu učestvovali i roditelji. Uz podršku Saveta roditelja srpske škole “Sveti Sava” i mnogih udruženja Srba u regiji Veneto radionice su još jedan doprinos u borbi protiv kulturne asimilacije naše dece i mi zahvaljujemo autorima što su se i oni uključili u tu borbu. Želimo im puno uspeha u radu i da nam opet dođu – ističe Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba u Italiji.

Ona dodaje da Savez punu zahvalnost izražava i udruženjima koja su učestvovala u organizaciji radionica: Kulturno-umetničkom društvu Sloga iz Basano del Grapa, Srpskoj kulturnoj zajednici “Sveti Sava” iz Valdanja, Srpskoj kulturno-sportskoj organizaciji Kruna iz Skija, Srpskoj kulturnoj zajednici iz Arzinjana i Udruženju “Nikola Tesla” iz Udina.

Maternji jezik bitan u borbi protiv asimilacije

Knjige na poklon

Snežana i Zoran Ješić, autori kratkih priča i koncepta lakog učenja čitanja s razumevanjem pod nazivom “Čitaj za 5” poklonili su Savezu 60 knjiga iz istoimene edicije.

Savezi će se postarati da knjige budu donirane svim novoupisanim đacima dopunske škole.

Počasne članske karte

Gosti iz Beograda dobili su počasne članske karte Srpske kulturno-sportske organizacije Kruna iz Skija. Na poslednjoj radionici Neša Lazić, potpredsednik Saveza Srba u Italiji, uručio je zahvalnicu Saveza Centru za bolje vaspitanje Zaviri iz Beograda i bračnom paru Ješić za njihov doprinos u očuvanju maternjeg jezika u dijaspori.