SPKD PROSVJETA NEMAČKA
Učesnici Septembarskih susreta pisaca

Odbor SPKD Prosvjeta iz Nemačke je u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu organizovao Septembarske susrete pisaca i time skromno obeležio dve godine od osnivanja ogranka u Nemačkoj.

Prosvjeta se bogatim kulturno-umetničkim programom predstavila okupljenim zvanicama i u Štutgartu prvi put predstavila novi koncept budućeg rada. Zbog nemogućnosti da redovno organizuju svoja okupljanja, članovi Prosvjete su imali toliko ideja i zamisli kako ovi Septembarski susreti treba da se održe, a vremenski su bili ograničeni na samo dva dana. Iz toga se rodila ideja novog predstavljanja javnosti, gde su se izgubile jasne granice između književnih susreta i muzičko-zabavnog programa. Tako da su se tokom cele večeri na pozornici smenjivali pesnici i pisci sa mladim pijanistima i solistima, a sve je bilo prožeto još ponekom zanimljivom životnom pričom. Publika je oduševljeno prihvatila ovu novinu i na kraju večeri imala samo reči hvale za organizatore.

GOSTI IZ FRANKFURTA: Desa Burazor Aslanidu (druga zdesna) sa članovima Sedmice

– Mi smo više od godinu dana živeli u teškoj izolaciji, kao i cela planeta i naravno kultura je najviše trpela. Čovek je socijalno biće i želi kontakt, tako da smo svi srećni da možemo sada da se družimo – istakla je Desa Burazor Aslanidu, predsednica odbora SPKD Prosvjeta u Nemačkoj.

KONZUL UZ PODMLADAK: Anica Kocić i Dragan Dimitrijević

On je zahvalila na podršci Forumu kultura iz Štutgarta, krovnoj organizaciji svih migrantskih udruženja u pokrajini Baden Virtemberg, čiji je predstavnik Daniel Mihalos prisustvovao događaju.

Najmlađi su prvi nastupili

Aslanidu je istakla i ulogu Dragana Dimitrijevića, generalnog konzula Srbije u Štutgartu koji je nesebično podržao skup.

– Ovo je posle dve godine prva manifestacija koju organizujemo u našem konzulatu i nadamo se da će to sada biti učestalije – rekao je Dimitrijević, obraćajući se okupljenima.

Publika je užvala u programu

Profesorka Bogdana Brezovac, sekretarka Prosvjete, istakla je važnost očuvanja nacionalnog identiteta kod najmlađih, negovanje i upotrebljavanje srpskog jezika i ćirilice i istakla nadu da će i buduće generacije prepoznati važnost postojanja Prosvjete na ovim prostorima.

Ona je najavila najmlađe članove Prosvjete pijanistu Branislava Stojičića, Anicu Kocić i Dominika Jovanovića koji su se prisutnima predstavili stihovima, pesmom i izvođenjem tri klavirske kompozicije.

Zatim su se nizali pesnici i književnici, predstavnici Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta Milorad – Miki Milenković, Ljubiša Simić, Zagorka – Zaga Bunthornsade i Zlata Ikanović, pesnik i pisac iz Hamburga Namir Radojković, pesnikinja Borica Đekanović, slikarka i spisateljica Gordana Breberina Trkulja i Desa Burazor Aslanidu.

Bogdana Brezovac
Borica Đekanović
Dominik Jovanović

Mnogi umetnici su svoja ostvarenja čitali dvojezično, na srpskom jeziku na kojem stvaraju i prevedeno na nemački, što su strani gosti s oduševljenjem pozdravili.

– Mi smo večeras dali ono što najbolje umemo i znamo, čistu, izvornu srpsku reč u pesmi, u stihu, u notama, u muzici. Ponesite je svako pod svojim kaputom, u srcu, u mislima, u ruci ili u knjizi i dođite nam opet kada vas budemo zvali, isti takvi, nasmejani, puni životne energije i širite dalje sve ovo što ste večeras odavde poneli – poručila je Brezovac.

Mladi saksofonista iz Berlina Vladislav Oleinihenko je svojim nastupom zaokružio veče.

Branko Drljača

Šljivovica svetski prvak

Tokom večeri predstavio se i Branko Drljača, somelijer plemenitih destilata, sertifikovani senzoričar za destilate i član više komisija za ocenjivanje alkoholnih pića. On je predstavio svoju šljivovicu sa imanja Rajnovača koje se nalazi nedaleko od Novog Grada u Republici Srpskoj, a koja je proglašena za najbolji destilat od koštunjavog voća za 2021. godinu u Engleskoj na internacionalnom takmičenju World drinks awards.

Drljača živi i radi u Nemačkoj, a kao ambasador UNESKO za kulturnu baštinu grada Manhajma zvanično je predstavljao srpsku zajednicu u tom gradu na temu “Slava i rakija”.

Prosvjeta je pohvalila njegovo zalaganje na negovanju i promociji srpskog kulturnog nasleđa i tradicije i očuvanju identiteta i duha našeg naroda.

Druženje u Marbahu

Posetili Šilerovu kuću

Drugog dana članovi Prosvjete su sa gostima iz Štutgarta brodom niz Nekar otplovili do rodne kuće Fridriha Šilera u Marbahu. Druženje je uz stihove i obilazak Šilerove kuće potrajalo ceo dan.