Kao direktan rezultat popisa stanovništva, Srbi u Hrvatskoj ne ostaju samo bez prava na službenu upotrebu jezika i pismo u Vukovaru već i bez najmanje desetak zagarantovanih funkcija u svim onim krajevima gde su nekada činili većinu, a danas su na nivou statističke greške!

Srbi više neće imati zamenike župana u Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ali više ne mogu da računaju ni na mesta zamenika gradonačelnika u Pakracu, Rasinji, Podgoraču, Viljevu i Dragaliću.

Sem u Vukovaru, pravo na upotrebu službenog jezika Srbi su izgubili još i u Vrbovskom i opštini Donji Kukuruzani.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, rezultate popisa stanovništva ocenjuje kao “katastrofalne”, ali i kao posledicu “tihog egzodusa”.

– Popis pokazuje da je Vukovar izgubio u poslednjih 10 godina 4.147 stanovnika, a Glina 2.076. U Kostajnici je čak 30% manje stanovnika u odnosu na prošli popis. U Dvoru gde su Srbi činili većinu grad je pao sa 5.570 na 3.044 stanovnika. I u Gvozdu, Donjem Lapcu i Udbini pad je oko trideset posto. Sad je potpuno jasno da je propao i projekat povratka Srba u Hrvatsku jer nedostatak posla i stalni pritisci doveli su do toga da ne samo da se Srbi ne mogu da vrate već da i ono malo preostalih odlazi – ističe Budimir.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”