Ovog 17. marta navršava se 19 godina od pogroma Srba sa Kosmeta. Tada je od Srba potpuno etnički očišćeno šest najvećih gradova južne srpske pokrajine: Priština, Obilić, Kosovo Polje, Lipljan, Gnjilane i Prizren, kao i devet sela. U tih nekoliko dana poginulo je 28 ljudi, više od 900 nealbanaca je pretučeno i teško povređeno, a raseljeno je više od 4.012 Srba, Roma, Aškalija i Egipćana.

U neredima je proterano više od 4.000 ljudi, spaljeno oko 1.000 kuća i srušeno ili devastirano oko stotinu pravoslavnih svetinja od kojih su neke pod zaštitom Uneska ili baština iz srednjeg veka.

Živojin Rakočević, novinar i književnik iz Gračanice ocenjuje da je pogrom Srba 17. marta 2004. godine “još više konstituisao geto u kome žive Srbi”.

– Život Srba u gradu je tada definitivno izgubljen, a povratak proteranih je potpuno obesmišljen. Najveći deo zapadnog političkog establišmenta je odlučio da po svaku cenu nagradi Albance i prizna nezavisnost Kosova. Ta vrsta paradoksa i apsurda se svake godine samo još više uvećava – ističe Rakočević. Rakočević je kao novinar bio direktan svedok svega što se dešavalo tih dana.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u petak 17. marta naći na kioscima.