Hapšenje trojice tzv. kosovskih specijalaca u centralnoj Srbiji pokrenulo je novu lavinu tenzija koja je kulminirala ekspresnom zabranom uvoza robe srpskog porekla u južnu pokrajinu.

U vanrednom obraćanju javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je “pređen Rubikon”, odnosno da je Srbija “na raskrsnici između mira ili rata” i to ne zahvaljujući “našoj nameri da mir nemamo, već što postoji jedan čovek na Balkanu koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cenu”.

Sprečen teroristički akt

– Reč je o Aljbinu Kurtiju – rekao je Vučić za RTS i objasnio da će nakon poslednjih incidenata biti “veoma težak povratak u realnost”.

Istraga će, kaže Vučić, utvrditi da li su uhapšeni pripadnici kosovskih specijalnih jedinica greškom zalutali 1,8 kilometara na teritoriju uže Srbije ili su imali druge planove.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Ljuban Karan kaže da nema dileme da su srpske bezbednosne službe odradile odličan posao, jer su uspele da spreče teroristički pokušaj koji bi imao nesagledive razmere.

– Teško je poverovati da su specijalci sa mapama i GPS sistemima koje su obučavali instruktori NATO, a deo osnovne obuke svih specijalnih jedinica je snalaženje u prostoru, mogli da zalutaju dva kilometra na prostor uže Srbije. Plašim se da su upali u dubinu sa preciznom misijom kako bi se na svaki način isprovocirala reakcija oružanih snaga Srbije.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u prodaji naći u petak 16. juna.