Prištinski premijer Aljbin Kurti nastavlja da doliva ulje na vatru nakon što su njegovi specijalci upali u nekoliko gradova naseljenih Srbima. Kurti je sada najavio da će poslati dodatne policijske snage na Sever Kosova uz tvrdnju da se tamo nalaze “zločinačke bande”. Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević upozorio je da je “dovoljna jedna šibica, pa da dođe do neželjenog ishoda.

– Atmosfera na Kosovu i Metohiji toliko je zapaljiva da je dovoljno da se jedna šibica upali i sve krene u neželjenom pravcu, iako je tamo trenutno mirno – ocenio je Vučević i upozorio da je cilj Albanaca da uznemire, uplaše i proteraju Srbe.

Ministar odbrane je ukazao da Kurti sve vreme povlači niz jednostranih poteza usmerenih na destabilizaiju i nepoštovanje prethodnih sporazuma. Prema Vučevićevim rečima, i sada je Kurti poslao jasnu poruku Srbima da su nepoželjni na Kosmetu.

Stalne provokacije

– To je Kurtijeva politika, da potpuno etnički očisti Kosovo. Govorimo o ove četiri opštine koje su kompaktne i naslonjene na centralnu Srbiju. Teška je situacija na Severu Kosova i lako je nama iz Beograda, Novog Sada, Niša ili Subotice da kažemo šta da se radi, ali treba živeti tamo svaki dan. Nije lako ni objasniti srpskoj zajednici na severu da ne nasedaju na provokacije – kazao je Vučević.

Povodom upada prištinskih specijalaca u opštinske izborne komisije na Severu uz opravdanje da su tamo našli eksplozivne materije, Vučević ističe da je iz tih prostorija izbačeno administrativno osoblje koje ne predstavlja neku vojnu silu.

– Cilj Prištine je da zastraši ljude kako bi napustili Kosovo. Naši ljudi su naelektrisani, dugo traje taj progon i obesmišljavanje svakog dijaloga. Onda obično čujemo od međunarodne zajednice poziv na suzdržanost obe strane, da ne bi došlo do eskalacije – kazao je Vučević.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”