Strane terorističke grupe nastojale da iskoriste mreže ilegalnog krijumčarenja i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu kako bi teroristima sa Bliskog istoka i juga Azije pokušale da olakšaju ulazak u Evropu, naveo je izveštaju za 2022. godinu, američki Stejt department.

Među teritorijama koje su apostrofirali je KiM gde se navodi da su “građani Kosova u ili van zemlje potencijalne mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili verske orijentacije”, ali i da su privremene prištinske institucije tokom 2022. “nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom”.

Pogrešno izjednačavanje

Izveštaj je prošao nezapaženo na prostoru Balkana, a stručnjaci za bezbednost za “Vesti” kažu da je posebno zabrinjavajući deo gde SAD pokušavaju da izjednače islamski terorizam i događaje u Banjskoj.

– Ništa drugo nismo mogli da očekujemo od Amerike. Znaju oni odlično razliku između radikalnog islama i incidenta koji su počinili Srbi, neplaniranog, pa čak i loše izvedenog akta očajnika koji su se na to odlučili zbog konstantnog terora nad Srbima. Plaši me da se incident u Banjskoj sada maksimalno koristi kao uvertira u mnogo opasnije poduhvate destabilizacije i slabljenja vlasti u Beogradu – ističe pukovnik Ilija Kajtez i objašnjava da u strategijama velikih sila, posebno u njihovom obaveštajnom radu, sve operacije imaju faze koje se planiraju po više koraka unapred.

Tek sada se, kaže, shvata šta je bila ideja obojene revolucije u Belorusiji. Amerikanci su još tada vukli pet poteza unapred kako bi Belorusiju izvukli iz uticaja Rusije. Uveren sam da je i slučaj Banjska samo prva faza, priprema budućih koraka koji slede i zasigurno nisu u interesu međunarodnog prava i pravde, već isključivo zapadnih sila – kaže Kajtez.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”