Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je Srbija postigla malu taktičku pobedu u Briselu, gde je Priština napokon popustila i prihvatila sporazum o registarskim tablicama. Vučić je poručio da je time sačuvan mir za naš narod u pokrajini, kao i da preostaje da se ispuni i drugi uslov, a to je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Dogovor podrazumeva da će Beograd prestati da izdaje registarske tablice s nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti preregistraciju vozila na svoje tablice. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je iz Brisela da to znači i da nema kazni koje je prištinski premijer Aljbin Kurti nameravao da uvede Srbima koji ne žele da preregistruju vozila.

Tako će Srbi moći da nastave da koriste statusno neutralne “KM” tablice, a Kurti je prihvatio sve što je prethodnih dana odbijao.

– Reč je o “KM” tablicama koje su zakonske i izdaje ih Republika Srbija, a Srbi na severu KiM će moći da ih koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao i do sada – naveo je Petković.

Sačuvan mir

On je objasnio da to znači i da će svi vlasnici automobila koji poseduju “KM” tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje. Jedino što do konačnog dogovora o tablicama neće biti izdavane nove “KM” tablice.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je važno da tablice “KM” ostaju.

– Što se novih automobila tiče njih ima 90 na godišnjem nivou. Za nas je važno da “KM” tablice važe dok pregovori traju. Ovo je statusno jedna mala taktička pobeda. Čekaju nas teška vremena, ali sam zadovoljan sam što smo sačuvali mir za naš narod – rekao je Vučić.

On je naglasio da je Priština dva dana ranije imala na stolu bolji dogovor po sebe od onog koji je sada postignut o tablicama na KiM. Vučić je rekao da je Priština imala pogrešnu procenu, a da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno poštovanje i sprovođenje prethodnih dogovora na čemu insistira.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”