Ovi izbori su simulacija izbora i najblaže rečeno, sumrak demokratije, prokomentarisao je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun vanredni izlazak na birališta koji je organizovala Priština, u četiri opštine na severu KiM.

Na tim izborima koje su Srbi bojkotovali, prema podacima prištinske centralne izborne komisije, od 45.095 upisanih birača, glasalo je njih svega 1.567, odnosno 3,47 odsto. Rezultati govore i da je manje Albanaca glasalo u nedelju, nego na izborima 2021. godine.

Drecun kaže da se izbori u kontejnerima, uz naoružane pripadnike Prištine, sa dugim cevima, održavaju samo u zemljama gde vlada vojna hunta. Očekivana je, kaže, izlaznost Srba manja od jedan odsto.

– Srbi su pokazali da ne prihvataju ono što Priština pokušava i suprotstaviće se tome. Nema toga ko će naterati Beograd i srpski narod da prihvate ono što su odbili. Moramo zauzeti snažan stav da nema daljih razgovora dok se ne formira ZSO, dok se ne poništi farsa od izbora i dok se ponovo te četiri opštine ne nađu pod rukovodstvom srpskih predstavnika izabranih pre dve godine na legalnim izborima – rekao je za “Vesti” istakavši da je militaristička hunta Aljbina Kurtija pokazala da za njih ne postoji srpski narod na severu i da mu tu nije mesto.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”