U prisustvu međunarodnih zvaničnika, čelnici privremenih institucija u Prištini su proslavili Dan kosovskih snaga bezbednosti.

Vjosa Osmani, predsednica tzv. Kosova, poručila je da je kao vrhovni komandant ponosna na svoju vojsku, spremnu da “žrtvuje živote u odbrani otadžbine”, a tzv. premijer Aljbin Kurti je ponovio da su Kosovske bezbednosne snage nastavak tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Za vojne analitičare, sagovornike “Vesti”, mnogo frapantniji podatak je što su pripadnici KBS, pred očima zapadnih zvaničnika defilovali sa obeležjima velike Albanije, oznakama UČK, ali i porukama: “Naša vojska naš ponos”, “Nekad UČK, danas KBS”…

Interesi Zapada

General Milomir Miladinović, predsednik Skupštine generala i admirala Srbije, kaže za “Vesti” da je Albancima na KiM sve dopušteno, pa i da javno promovišu ideje iz Drugog svetskog rata kao što je velika Albanija.

– Lako im je kad imaju nalogodavca svetskog moćnika koji ih podržava zbog sopstvenih interesa. Ne voli Zapad Albance, već se rukovodi čistim interesima. Prirodna bogatstva su tolika da su se mnogi svetski zvaničnici već udenuli u poslovne vode, baš na KiM. U strateškom smislu je idealno zbog blizine “neprijatelja”, odnosno Rusije – ističe general.

Ukazuje i da je Srbija u nezavidnoj situaciji iz koje može da izađe kao pobednik samo mudrom, strateškom politikom.

– Nama preostaje da ne stvaramo konfliktnu situaciju i da tražimo ono potpisano, a ne ono što neko želi, kao recimo francusko-nemački plan. Ali, najvažnije od svega je da budemo jedinstveni u zahtevima. Nažalost, deo opozicije bi ovo pitanje brzo rešio momentalnim priznanjem KiM, jer ne shvata pogubnost takve odluke. Osnov borbe protiv zla koje nas je zadesilo je strpljenje i jedinstvo. Nema nam druge – poručuje Miladinović.