Republika Srpska je nizom svečanosti nastavila da obeležava 9. januar, Dan republike i 30 godina od formiranja, u čemu je dan kasnije učestvovao i Distrikt Brčko, ali i Drvar u FBiH. Ipak, centralna proslava u Banjaluci izazvala je oštre reakcije bošnjačkih političara u Sarajevu, ali i dela međunarodne zajednice.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović ističe da je istovetnost mišljenja bošnjačkih političara i dela Zapada jasan pokazatelj da se nije odustalo od ideje za ukidanjem Srpske, ali i da neće biti mira i stabilnosti u regionu bez doslednog poštovanja mirovnog sporazuma iz Dejtona.

Revizija Dejtona

– Strateški cilj Sarajeva i njihovih pokrovitelja su revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukidanje RS i stvaranje unitarne BiH pod dominacijom bošnjačke političke elite. Takav cilj je vidljiv od trenutka kada su velike sile stavile svoj paraf u Parizu na Mirovni sporazum. Bukvalno istog trenutka visoki predstavnici za BiH postali su instrument za oduzimanje svih suštinskih ovlašćenja i prava koje je Srpska stekla tim sporazumom – ističe Jovanović.

 

Opširnije možete čitati u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u utorak 11. januara naći na kioscima širom Srbije.