U situaciji kad se u zatvorskoj bolnici Pritvorske jedinice Haškog tribunala lekari bore za život nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS, generala Ratka Mladića, udruženja žrtava i svedoka i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa uputile su otvoreno pismo novom predsedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracijeli Gati Santana u kome izričito traže da on ni po koju cenu ne bude pušten na slobodu.

Udruženja koje okupljaju porodice poginulih i nestalih srpskih civila i vojnika u Republici Srpskoj “zgrožena su i ogorčena” ovim otvorenim pismom.

– U situaciji kad se general Mladić u Haškom tribunalu bori za život, udruženja iz Srebrenice zapravo pokazuju pravo lice. Nemaju oni nikakve empatije već su sad ogolili svoj osnovni cilj, a to je da šire laži i međunacionalnu mržnju. Zbog čega se ta udruženja do sad nikada nisu oglasila da zatvore Nasera Orića zbog ubistva više hiljada srpskih civila jer i to su nečija braća, sestre, deca. Ili zbog čega se nisu oglasili kad je general Sakib Mahmuljin, umesto u zatvor prebačen u Tursku, a direktno je odgovaran za ritualna ubistva srpskih civila na Vozući – pita Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Kojić kaže da je slučaj smrti Radoslava Brđanina, a sad i situacija oko generala Mladića do kraja ogolio suštinu Haga.

– Oni su spremni da tamo drže Srbe bukvalnog do poslednjeg dana života. Istovremeno, Haški sud, ali i sud BiH, spreman je da sve učini kako bi svi oni koji su osuđeni za zločine nad Srbije izbegli pravdu u svakom smislu te reči. Nije problem samo odlazak Mahmuljina u Tursku već i činjenica da su i dalje na slobodi odgovorni za brojna stravična mučenja srpskih zarobljenika u zloglasnom logoru Silos u Sarajevu – ističe Kojić.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”