Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje na teritoriju AP Kosovo i Metohija do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

Predstavnicima međunarodne misije pod mandatom UN dokument su uručili pripadnici Vojske Srbije. Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić objasnio da je Kforu zahtev upućen prvo mejlom, odmah posle sednice Vlade kojoj je prisustvovao.

– Odluka o tome je doneta jednoglasno s ciljem da se smanje tenzije, radi zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Međutim, pretpostavljamo da zahtev neće biti prihvaćen, a kad bi oni bolje razmislili, uvideli bi da bi to doprinelo miru i mogućnosti da se pronalaze kompromisna rešenja – rekao je Vučić.

Poziv Savetu bezbednosti

Predsednik je objasnio da je ovo prvi put da je Vlada Srbije ovakav zahtev usvojila. On je podsetio da je vlada Zorana Đinđića uputila pismo Savetu bezbednosti, ali bez formalnog zahteva za povratak naših snaga na KiM. – Bitno je da zahtev bude formalan jer kada se jednog dana promene okolnosti u svetu, neće moći da kažu da mi to nikad nismo ni tražili – objasnio je Vučić. Prema njegovim rečima, zahtev za povratak naših snaga na KiM predaje se komandantu Kfora zato što oni sami kažu da su nadležni za bezbednost i u obavezi su da ga prime. Takođe, rekao je predsednik, prema Rezoluciji 1244 taj zahtev Kfor mora da odobri, a ako to ne učini Srbija može da traži sednicu SB UN. – Američkom izaslaniku Gabrijelu Eskobaru rekao sam da nije tajna da će dati negativan odgovor i da samo čekam da vidim šta će napisati – ispričao je Vučić.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”