Priština i dalje ne dozvoljava kamionima koji prevoze srpsku robu da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, a šteta zbog ovakvog poteza dostiže dnevno 1,3 miliona evra. Ovu cifru pokazale su analize Privredne komore Srbije i to samo u neisporučenoj robi.

Ekonomista Danilo Šuković takođe smatra da je šteta, možda, prelazi 1,3 miliona evra. On je za “Vesti” ocenio da je zabrana uvoza robe iz Srbije besmislen i pogrešan potez Prištine.

– Sprečavanje protoka robe nema nikakvog smisla i to je potpuno jasno. Zabrana će dovesti do velikih poskupljenja i to je veoma loše – rekao je Šuković za naš list.

Veliki gubici

Ako bi se ovakva situacija nastavila za mesec dana blokade, kako je rekao rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović, gubitak u neisporučenoj robi dostigao bi 40 miliona evra.

– U to se ne ubrajaju ostali troškovi kao što je preusmeravanje robe na druga tržišta ili eventualni rast količine neisporučene robe, citira Radovanovića “Politika”.

Posle više od nedelju dana, tzv. kosovske vlasti su dozvolile ulazak na KiM samo onim kamionima sa srpskim registarskim oznakama koji prevoze inostranu robu, ali ne šleperima sa srpskom robom koji su i dalje na administrativnim prelazima. Vozači blokiranih kamiona su i četvrtog dana odgovorili blokadom prolaza kamiona sa RKS tablicama izdatim u Prištini, da sa KiM uđu u centralnu Srbiju. Najavili su radikalizaciju ako im Priština i dalje ne bude dozvoljavala prolazak.

Da je zabrana uvoza robe iz centralne Srbije nanela štetu privredi na KiM, rekao je proteklih dana i predsednik privredne komore tzv. Kosova Ljuljzim Rafuna koji je objasnio da je ta zabrana uvoza donela dodatne troškove privrednim subjektima na KiM.

Više o ovoj  temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”