Samo dan pošto je Aleksandar Vučić izdao naredbu Vojsci Srbije da podigne nivo borbene gotovosti, uočeni su dronovi koji su iz više pravaca s Kosova ušli u centralnu Srbiju. Predsednik je izdao naredbu da ubuduće svi dronovi budu oboreni.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da su dronovi došli s teritorije KiM.

– Prethodna tri dana naša vojska uočava dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja i čak povremeno ulaze u centralnu Srbiju s očiglednim pokušajima osmatranja položaja naše vojske i njenih objekata. I to u Raškoj oblasti, Topličkom i Nišavskom okrugu. S obzirom na iskustva iz sukoba u Ukrajini, predsednik Vučić izdao je izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan. Mi ćemo apsolutno štititi nebo koje je pokriveno našim sistemima i u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom biće bezbedno za sve građane. Vojska Srbije ima tehničko-tehnološke kapacitete i potencijale da odgovori na svaki zadatak – kazao je Vučević.

Migovi u patroli

On je demantovao informaciju koju su preneli neki mediji da su zbog dronova podignuti srpski migovi 29.

– Naši lovci nisu patrolirali zbog dronova, već su redovno patrolirali. Vojska može i sa helikopterima, topovima, i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove – naveo je Vučević.

Vučević je rekao da ne može da otkrije čiji su dronovi, ali su sagovornici “Vesti” uvereni da je reč o letelicama iz kontingenta NATO i Kfora na Kosovu. Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun podseća da je jedan prištinski političar izjavio da ti dronovi nisu doleteli s Kosova.

– Onda su verovatno stigli sa Marsa. Najverovatnije je reč o dronovima NATO i Kfora. Oni kontinuirano sprovode obaveštajno-izviđačke aktivnosti, posebno na severu Kosova radi prikupljanja informacija ne samo o onome što se dešava na severu pokrajine, već i sa druge strane administrativne linije. Koriste i bespilotne izviđačke letelice, ali ovo je prvi put da su prešli administrativnu liniju – ističe Drecun.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”