Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je da će Zapadni Balkan, verovatno čekati još šest godina za ulazak u EU.

– Znam da nećemo biti deo EU niko od nas, pre Ukrajine. Kada ćemo ući, da li zajedno sa njom, to je drugi problem. Imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija mi govori da sam u pravu. To je nešto što se trenutno događa. Verovatno ćemo čekati još nekih šest godina, što je takođe u redu. U vašim zemljama je možda EU toliko popularna, u mojoj nije kao što ni mi nismo toliko popularni, iako smo najveći deo ovog regiona. Nećemo nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative – poručio je Vučić u Kotoru na samitu lidera Zapadnog Balkana i EU, pod sloganom Jedan region, zajednička vizija.

Za dobrobit svih

Promenjen pristup EU po pitanju Plana rasta za Zapadni Balkan, Vučić vidi kao dobru priliku i na dobrobit svima u regionu.

– Entuzijastični smo u vezi sa tim planom još od prvog trenutka. Taj način promenjenog pristupa je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala što ovo radite – rekao je Vučić koji je uoči samita naveo da veruje kako Srbija članstvom u EU može da ostvari važne rezultate.

Crnogorski premijer Milojko Spajić je kazao da je ta zemlja posvećena evropskim reformama i implementaciji mera za ostvarenje Plana rasta, a albanski premijer Edi Rama da zemlje koje pregovaraju sa EU treba da budu deo političkog prostora EU da bi lakše razumele na koji način se reforme u praksi primenjuju. Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto je navela da su svi narodi u BiH ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”