Naš narod na Severu Kosmeta već četvrti dan se mrzne na barikadama i spreman je da nastavi da brani svoja prava i nakon 17. decembra od kada predsednik Aleksandar Vučić očekuje u Beogradu predstavnike Nemačke, Francuske, SAD i EU i najveće pritiske.

Dolazak specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i SAD Gabrijela Eskobara, kao i izaslanika nemačkog kancelara i francuskog predsednika, prema rečima nekadašnjeg diplomate Zorana Milivojevića ukazuje da treba da se aktivira plan EU.

– To je izmenjeno i dopunjeno izdanje koje je Srbija dobila u Tirani i oni sada dolaze u pokušaju da vrate Beograd u dijalog na osnovu tog plana. Predsednik Aleksandar Vučić je u pravu kada kaže da je to odlučujući dan, jer će pritisak biti veoma jak – ocenjuje naš sagovornik.

Međutim, on smatra da neće biti realno da se priča o tom planu, ukoliko se sadašnje stanje na KiM nastavi do 17. decembra.

– Srbija će uoči predstojećih sastanaka ukazivati da je Briselski sporazum na snazi i da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Ovog puta na Zapadu ne treba da računaju da će Srbija učiniti ustupak. Dokaz tome je pozivanje na Rezoluciju SB UN 1244, odnosno, Srbija aktivira mehanizam koji je formalno pravno nadležan za KiM, a to je Savet bezbednosti UN – kaže Milivojević za “Vesti”.

On napominje da je pravi trenutak da se aktivira Rezolucija 1244 i dodaje da od SAD zavisi koliko će potrajati ova situacija na KiM.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”