Rusija se u jeku ukrajinskog rata okrenula sećanju na Josifa Visarionoviča Staljina, isto kao što je vožd svetske revolucije u Drugom svetskom ratu vojsci dao carske zastave i odlikovanja i pravoslavna znamenja da bi ih inspirisao na pobedu. U Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, održana je vojna parada povodom 80-godišnjice pobede u bici koja je preokrenula tok rata s Hitlerovom Nemačkom.

A uoči parade otkriven je spomenik Staljinu i saopšteno da je to samo jedan od prvih koraka u procesu vraćanja gradu imena Staljingrad. Poslednjih godina spomenici Staljinu postavljeni su ili najavljeni širom Rusije. Sada su uz Staljinovu otkrivene i biste maršala Georgija Žukova i Aleksandra Vasiljevskog, a sve tri na oko 100 metara od spomenika žrtvama staljinskih čistki.

Uprkos hladnom vremenu, već ujutro okupilo se oko hiljadu ljudi: činovnika, partijaca vladajuće Jedinstvene Rusije, vojnika, ali i školaraca i drugih veoma mladih ljudi. Oni su se okupili oko starog tenka T-34 na postamentu i glasno se prepirali gde će prvo da udare leopardi 2 koje Berlin sada šalje Ukrajini. Mlađi su bili borbeni, a oni stariji s dubljim znanjem istorije pominjali su “10 staljinskih udara”, kako se nekada nazivala serija ofanziva Crvene armije koja je dovela do sloma Vermahta.

Opširnije čitajte u vikend izdanju “Vesti”