U senci događaja na severu Kosova i Metohije, ali i apela najrelevantnijih evropskih i svetskih institucija da privremene vlasti u Prištini vrate oduzetu zemlju manastiru Visoki Dečani, na sajtu Upoznajte Kosovo, namenjenom turistima sa Zapada, osvanula je nova podvala. U delu u kome se opisuju “kulturno-istorijske znamenitosti”, tvrdi se ne samo da su ovaj manastir projektovali i sagradili Albanci, već i da je na zemlji “starog albanskog plemena Gaši”!

Falsifikovanje činjenica

Docent, dr Jasmina S. Ćirić, istoričar umetnosti i profesor Univerziteta u Kragujevcu, ekspert za srpsku srednjovekovnu baštinu, kaže da je bila šokirana onim što je pročitala.

– Reč je o direktnom falsifikovanju istorijskog i kulturnog identiteta manastira Dečani, što je u suprotnosti sa svim validnim zakonskim aktima zaštite nasleđa. To je samo jedan od primera zatiranja spomeničkih materijalnih dokaza o vekovnom nastajanju i usponu srpske države i duhovnosti na tlu KiM – ističe ona i dodaje da se u lažima ide dotle da se svesno pogrešno citiraju neki srpski istoričari iz 19. veka.

Baš u opisu Dečana se, kako ukazuje, navodi da su “čak i Srbi priznali” da Nemanjići “nisu bili sposobni” za gradnju crkava i manastira, ne samo na prostoru KiM, već i Severne Makedonije…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.