Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem započela je dvodnevnu zvaničnu posetu Republici Srpskoj u okviru koje će predstavnici dve države prisustvovati centralnoj manifestaciji Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja”, koja se prvi put ove godine održava u Prijedoru.

Sumorne brojke

Prema podacima DIC Veritas tokom “Oluje” je proterano 220.000 Krajišnika, a 1.893 ih je ubijeno ili se i dalje vode kao nestali.

– Ni 28 godina od “Oluje”, nažalost, nisu popisane sve žrtve ove, kao i prethodnih akcija hrvatske vojske. Od poginulih i nestalih u “Oluji”, čak 65 odsto su bili civili, njih 1.236. Tri četvrtine žrtava je bilo starije od 60 godina, a među stradalima je i 29 odsto žena, većinom iznad 60 godina. Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.262 osobe, dok se na evidenciji nestalih vodi još trećina, 631 Krajišnik od čega su 75 procenata civili, a polovina žene – ističe samo neke od sumornih brojki direktor DIC Veritas Savo Štrbac i dodaje da je oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu hteli ili nisu mogli da napuste ognjišta, odvedeno na silu u logore za civile.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”