Pripadnici Kosovske policije zabranili su vernicima i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe liturgiju povodom Spasovdana, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navode da vernicima i sveštenstvu koji su se okupili ispred svetinje, pripadnici policije u većem broju nisu dozvolili ni da priđu hramu Hrista Spasa, niti da u njega uđu. Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC su potom pozvali vernike da se upute ka crkvi Svetog Nikole, pa je liturgija tamo služena.

Sistem u Prištini se, prema rečima Živojina Rakočevića, direktora Doma kulture Gračanica, obračunava sa hramom Hrista Spasa od 1999.

Reč je, kako objašnjava Rakočević za “Vesti”, o najčešće napadanoj crkvi na Kosovu i u Evropi u proteklih više od 20 godina.

– Hram je izložen tolikom broju napada i mržnji da su oni postali deo sistema. U tim uniformama koje su zaustavile sveštenike i liturgiju, krije se zlo, nagomilano u nedemokratskom sistemu koji druge ne može da prihvati i odlučio je da ih dokrajči. Odlučili su da unište zlatni krst iznad Prištine i da se obračunaju sa pravoslavnim hrišćanima koje su proterali, a sada i taj krst proteruju – naveo je Rakočević i dodao da na nesreću oni ne shvataju da tako i sebi uništavaju budućnost i priliku da pored njih živi, makar simbolično, neko ko poštuje druge i drugačije.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”